Търговецът ще носи отговорност, ако в рамките на 2 г.

...
Търговецът ще носи отговорност, ако в рамките на 2 г.
Коментари Харесай

ЕП прие 2 години задължителна гаранция за всяка стока в ЕС

Търговецът ще носи отговорност, в случай че в границите на 2 година от момента, в който потребителят е получил продукта, се появи недостатък. Това е записано в нови правила за по-добра отбрана на потребителите, в случай че пазарят в интернет, в обичаен магазин, както и когато изтеглят музика или игри, бяха утвърдени от Европарламента.

Потребители, които купуват артикули с вградени цифрови детайли като да вземем за пример „ интелигентни “ хладилници, смарт телефони и тв приемници или смарт часовници, пък ще имат право да получат нужните актуализации на цифровите детайли по време на „ интервал от време, който потребителят може рационално да чака “, въз основа на типа и предназначението на стоките и цифровите детайли.

Държавите-членки на Европейски Съюз, обаче ще имат право да вкарат или да запазят по-дълъг гаранционен период в своите национални закони, с цел да запазят същото равнище на отбрана на потребителите, към този момент съществуващо в съответните страни. Срокът за превръщане на тежестта на доказване ще бъде една година в интерес на потребителите. Но всяка страна ще има право да удължи този период до две години, взеха решение още евродепутатите, написа Монитор.

Екологичен потенциал утвърди и нови правила да по-добра отбрана на потребителите при евакуиране на музика. Така в границите на Европейски Съюз хората, които купуват или изтеглят музика, приложения, игри, употребяват облачни услуги или платформи за обществени медии, ще бъдат по-добре предпазени, в случаите, когато търговецът не успее да даде наличието или услугата или даде дефектни такива. Тези права за отбрана ще се ползват по идентичен метод във връзка с потребителите, които дават свои данни в подмяна на приемане на такова наличие или услуга, както и на консуматори, които заплащат за него.

Предвижда се още, че в случай че не е допустимо да се дефинира дефектното цифрово наличие или услуга в рационален интервал от време, потребителят има право на понижение на цената или цялостно възобновяване на сумата в границите на 14 дни. В случай че се появи недостатък в границите на 1 година от датата на доставката, се допуска, че той към този момент е съществувал и към този момент няма да се постанова потребителят да го потвърждава. За непрекъснати постоянни доставки пък тежестта на доказване се носи от търговеца в границите на контракта. Гаранционният период за еднократни доставки не може да бъде по-кратък от две години. За непрекъснати постоянни доставки тя ще се ползва по време на целия период на контракта, взеха решение още евродепутатите.

Одобрените от Екологичен потенциал две наставления ще бъдат показани за публично утвърждение от Съвета на министрите на Европейски Съюз. Те ще влязат в действие 20 дни след публикуването им в формален вестник на Европейски Съюз и би трябвало да бъдат приложени най-късно 2,5 година по-късно, взеха решение още евродепутатите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР