Тараторът изглежда винаги е бил и ще остане онази освежаваща

...
Тараторът изглежда винаги е бил и ще остане онази освежаваща
Коментари Харесай

Как тараторът е стигнал до нашата трапеза?

Тараторът наподобява постоянно е бил и ще остане онази освежаваща студена чорба от кисело мляко със свежи краставици на кубчета, счукан чесън, орехи, копър и лъжица олио. Може би по тази причина го назоваваме " класика ". Той е едно от най-консумираните и обичани български ястия в горещите дни. Но от кое място идва и по какъв начин е стигнал до нашата софра?

Според Речника на българския език от Найден Геров думата „ таратор “ е заемка от турски и значи „ сочиво, студена супа от краставици, чеснов лук, орехи и оцет; тлъченица “. Сочиво е национална дума за чорба, а тлъченица е синоним на таратор (идва от глагола тълча – счуквам, скълцвам).

В Български разяснителен речник от Любомир Андрейчин думата таратор е обяснена по следния метод: " Вид студена чорба от разводнено кисело мляко с краставици, чесън, оцет и др ". Произходът на думата таратор съгласно този речник е персийско-турски.

Преди 1944 година под таратор се схваща студено ядене от счукани орехи и нещо кисело - най-вече оцет, който е разводнен с вода. Вариацията му с кисело мляко е позната, само че е едва публикувана.

Наименованието „ таратор “ в това значение идва от Близкия Изток, където е фалшифициран с чесън, киселина и тахан. В турския вид на този сос таханът е сменен с орехи и наподобява в този тип тараторът се популяризира на Балканите.

Първата рецепта за таратор, както го познаваме през днешния ден, се появява едвам през 1956 година в " Книга за домакинята ". Там студената чорба съдържа всичките съставни елементи на днешния таратор: нарязани кубчета краставици, разрушено кисело мляко, чесън, сол, копър, олио и по една лъжица ситно счукани орехи, плюс лед за поддържане на температурата. Това е и единствената рецепта за таратор в книгата.

До края на 70-те години в разнообразни готварски книги не престават да се разказват и други предписания за по-ранните форми на таратора.

Постепенно тараторът се е трансформирал в особено българско ядене и като се изключи че е апетитен и ободрителен в летните жеги, той е извънредно потребен. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР