Тараторът е едно от най-предпочитаните ястия за лятната ни трапеза.

...
Тараторът е едно от най-предпочитаните ястия за лятната ни трапеза.
Коментари Харесай

Любопитно за таратора: Кога се появява на трапезата ни?

Тараторът е едно от най-предпочитаните ястия за лятната ни софра. Бързо, леко и вкусно ядене, което ни зарежда с сила за целия ден.

За нас през днешния ден той е класиката при летните обеди и вечери, само че замисляли ли сте се в миналото кой и по кое време е измислил това ядене и претърпяло ли е то промени и вариации през годините и в другите страни, където се подготвя и предлага.

Ако решите да се доверите на речници и потърсите самото значение на думата таратор, ще видите, че в тълковния речник обяснението й е: " Вид студена чорба от разводнено кисело мляко с краставици, чесън, оцет и др ", а пък Речника на българския език от Найден Геров изяснява думата таратор като „ студена супа от краставици, чеснов лук, орехи и оцет ".

Произходът на думата е персийско-турски, като по истински предписания в Близкия Изток при приготвянето се е употребявал таханов сос, а в Турция трансформират рецептата и вместо тахан счукват орехи в купичките за таратор. Това е и основната причина да се счита, че българите са заимствали рецептата от прилежаща Турция.

 типичен таратор

Преди 1944 година у нас за таратор се е считала студена, кисела чорба с краставици и орехи, като киселинността не е идвала от кисело мляко, а от елементарна вода, разтворена с оцет. Чак през 1956 година в " Книга за домакинята " се появява рецепта, която доста прилича днешния таратор и точно от този момент повече хора пробват усета на това ядене към този момент приготвено с кисело мляко.

Днес майсторите кулинари вършат забавни опити да трансформират и създадат рецептата по-интересна, тъй че, в случай че не сте от традиционалистите може да потърсите в интернет реформаторски хрумвания, свързани с таратора и евентуално ще останете сюрпризирани от интерпретациите по тази тематика.

Класиката обаче има стотици почитатели и непроменяемо остава измежду най-търсените храни в летните горещини. Все отново не са толкоз доста ястията, които може да приготвите за 10 минути, с няколко евтини и налични продукта, а да им се наслаждавате през целия ден или по-точно през целия летен сезон.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР