Танзания се превърна в новата любима туристическа дестинация за туристи

...
Танзания се превърна в новата любима туристическа дестинация за туристи
Коментари Харесай

Туристи пренасят опасни болести и умират след почивка в Занзибар

Танзания се трансформира в новата обичана туристическа дестинация за туристи от целия свят, в това число и българите. Екзотичната дестинация се трансформира в една от дребното, в които е позволено да се влиза по време на пандемията на ковид.

Все по-често обаче туристите носят оттова освен приятни усещания, само че и съдбовни болести. Запознайте се с няколко такива истории, споделени от pochivka.blitz.bg.

Смъртоносни паразити

Майка и нейната двегодишна щерка се завърнаха от Танзания в родния си Перм, Русия, през ноември предходната година. През януари температурата на момичето внезапно се повишила. Тя държала 40 градуса, била в тресчица и никакви антипиретични медикаменти не помогнали. Майката подозирала тропическа зараза. Частна клиника я диагностицирала с африканска трипанозомоза или, казано по-просто, сънна болест. Това е паразитна зараза, породена от едноклетъчните паразити на трипонозомата. Те проникват в кръвта на човек и предизвикват тресчица и в това време сънливо положение на пациента.

Такава зараза се популяризира от мухи цеце - мястото на захапване става алено, след което там се появява язва.

Бебето било в реанимация два дни. Уралските лекари не удостоверили сънна болест - заменили диагнозата с " неуточнена паразитна болест ", което всъщност не трансформира обстановката. Мухата цеце може да популяризира и други заболявания. Властите на Занзибар обаче публично не признават, че имат този тип инсекти на острова, защото отхвърлят ​​възможността да се заразят с трипанозомоза. Затова никой от туристите не си прави специфични имунизации, преди да отлети за Танзания.

Смърт на младеж във Вологда

15-годишната Даша почивала с майка си в Занзибар от 1 до 11 ноември предходната година. Те носели маски и поддържали обществено разграничаване. Също по този начин постоянно употребявали антисептици. Но на плажа момичето било ухапано от комар. Мястото на ухапването се зачервило, само че скоро възпалението отшумяло. Няколко дни след завръщането си момичето се разболяло. Майка ѝ извикала кола за спешна помощ, само че лекарите първо ревизирали за COVID-19.

Температурата на Даша се повишавала до 42 градуса, след което спадала. И всичко се повтаряло. Към високата температура били добавени гадене и повръщане. Бърза помощ е извикана четири пъти. На лекарите било казано, че момичето е било в Африка. Но никой от лекарите даже не предположил ранната малария. В резултат на това Даша била приета в болница - температурата ѝ спаднала до 35 градуса. Едва в болничното заведение кръвен тест посочил тропическа малария. Но било прекомерно късно и момичето умряло в реанимация.

Синът на кмет умря в Ижевск

Александър Донской, наследник на някогашния кмет на Архангелск и татко на пет деца, също почивал в Занзибар предходната есен. След отмора той отлетял за Москва, по-късно за Казан и когато дошъл в Ижевск, се почувствал зле. Александър се разболял и имал температура. Бърза помощ идвала два пъти, само че също по този начин преди всичко изследвала пациента за ковид. Никой не позволил опцията от малария. От цялото семейство се разболял единствено Александър.

На третия път екипът на колата за спешна помощ хоспитализирал Александър. В болничното заведение той изпаднал в кома - по същото време му била сложена диагноза малария. Бащата на пациента се опитал да го избави и да донесе медикаменти за малария от Москва (по-късно се оказа, че медикаменти също имало в болничното заведение, само че по някаква причина не ги използвали), само че до момента в който той ги донесе, синът му умрял.

Единият умря, другият оцеля

Жителят на Казан, 44-годишният Марат Якупов посетил Занзибар през есента и отишъл на сафари. По време на пътуването той бил с другар. Поради мощния дъжд обаче те не съумели да се върнат в хотела. Затова решили да прекарат нощта на чист въздух край огъня. Там били ухапани от инсекти. След завръщането си вкъщи Марат имал тресчица. На 27 ноември той независимо разпознал признаците на заболяването, като прочел в интернет за Александър Донской, който умрял в Ижевск седмица по-рано. Марат е приет в болница, само че два дни по-късно вътрешните му органи са отказали. Приятелят му също се разболял от малария, само че оживял.

Всички тези истории приказват за най-малко две неща.

Първо: за незадоволителната здравна подготовка на чиновниците от Спешна помощ, при най-малко две от три смъртни случаи навременната диагноза би избавила живота.

Второ, предварителната защита преди отпуската е значима. Не се доверявайте на туроператорите, които не осведомят туристите за заплахите от заразяване с тропически заболявания. По-добре е да мислите за предварителната защита на маларията и за вероятните имунизации против други болести, които съществуват на африканския континент. Дори да не са доказани там от формалните управляващи. За да извършите това, преди пътуването е по-добре да отидете в локалната клиника и да се консултирате.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР