Талибанските лидери са казали, че няма да преговарят с афганистанското

...
Талибанските лидери са казали, че няма да преговарят с афганистанското
Коментари Харесай

Няма как да се преговаря с талибаните, докато Ашраф Гани е президент

Талибанските водачи са споделили, че няма да договарят с афганистанското държавно управление, до момента в който Ашраф Гани е президент, съобщи пакистанският министър председател Имран Хан, представен от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в Афганистан мирните договаряния са в задънена улица, насилието внезапно се усили и ислямистките бунтовници бързо превземат от ден на ден региони. Вчера представител на американското държавно управление предвижда, че талибаните може да завладяват афганистанската столица Кабул до 90 дни, съобщи вестник „ Банкеръ “.

Пред задгранични публицисти, поканени в дома му в Исламабад, пакистанският министър председател сподели, че преди три или четири месеца, когато е разговарял в столицата на страната си с талибански водачи, се е опитал да ги убеди да договарят с афганистанските управляващи, само че те са сложили като изискване Гани да не е власт.

Ислямистките бунтовници считат афганистанския президент и държавното управление му за марионетки на Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс. Афганистанските управляващи и талибаните започнаха през септември предходната година договаряния, които до момента не са постигнали значителен прогрес. Представители на няколко страни се намират в този момент в катарската столица Доха, разговаряйки и с двете страни в спора, с цел да се опитат да договорят прекъсване на огъня. Целта е това да стане преди 31 август, когато всички задгранични сили би трябвало да изоставен Афганистан.

Талибаните в това време превзеха през днешния ден централата на полицията в Лашкар Гах - столицата на южната афганистанска провинция Хелманд, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера ислямистките бунтовници направили гибелен атентат с кола бомба пред постройката. Днес полицейската централа към този момент е в ръцете им. Част от служителите на реда се предали на талибаните, а други се укрили в намиращата се в съседство постройка, където е офисът на губернатора на Хелманд, сподели афганистански народен представител от провинцията.

Боевете за Лашкар Гах (един от най-големите градове в Афганистан) започнаха преди няколко седмици. Талибаните към този момент превзеха столиците на 9 от 34-те афганистански провинции, отбелязва АП.

Смята се, че изтеглящите се дефинитивно след броени дни от Афганистан американски въоръжени сили са нанесли в региона въздушни удари в поддръжка на държавните сили. За момента няма информация какви цели са били изумени.

Афганистанското държавно управление не се е отзовало на многочислените претенции на своите сили в Лашкар Гах през последните дни да им бъде оказана помощ. Президентът Ашраф Гани обаче се пробва да стартира контраатака против талибаните, разчитайки на специфичните елементи, милиции на полеви командири и американските военновъздушни сили, преди окончателното евакуиране на силите на Съединени американски щати и НАТО от Афганистан в края на този месец, отбелязва АП.

Хиляди афганистанци, принудени да избягат от вкъщи си, живеят в паркове и на други открити пространства в Кабул. Има опасения, че в последна сметка държавното управление може да бъде насила да изтегли силите си от страната и да се ограничи единствено до защита на столицата и още няколко огромни града.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР