Талибаните забраниха на жените да посещават университети в Афганистан, предизвиквайки

...
Талибаните забраниха на жените да посещават университети в Афганистан, предизвиквайки
Коментари Харесай

„Те унищожиха бъдещето ми“: Талибаните забраниха на жените да посещават университети

Талибаните не разрешиха на дамите да посещават университети в Афганистан, предизвиквайки интернационално наказание и обезсърчение измежду младежите в страната, съобщи Би Би Си.

Министърът на висшето обучение разгласи регресията във вторник, като сподели, че тя ще влезе в действие неотложно.

Забраната в допълнение лимитира образованието на дамите - девойките към този момент са изключени от междинните учебни заведения след завръщането на талибаните предходната година.

Някои дами проведоха митинги в столицата Кабул в сряда.

„ Днес излизаме по улиците на Кабул, с цел да надигнем глас против закриването на университетите за девойки.Единство и взаимност на афганистанските дами “, споделиха протестиращи от групата.

Малките демонстрации бяха бързо спрени от талибанските чиновници.

Организацията на обединените народи и няколко страни осъдиха заповедта, която връща Афганистан към първия интервал на ръководство на талибаните, когато девойките не можеха да получат публично обучение.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации за Афганистан сподели, че това е „ нов закон, който в допълнение нарушава правото на равно обучение и задълбочава изтриването на дамите от афганистанското общество “.

Съединени американски щати обявиха, че сходен ход ще " идва с последици за талибаните ".

„ Талибаните не могат да чакат да бъдат законен член на интернационалната общественост, до момента в който не зачитат правата на всички в Афганистан “, сподели държавният секретар Антъни Блинкен в изказване.

Студентки описаха пред Би Би си за терзанията си.„ Те унищожиха единствения мост, който можеше да ме свърже с бъдещето ми “, сподели един студент от Кабулския университет.

" Как мога да отвръщам? Вярвах, че мога да изучавам и да трансформира бъдещето си или да внеса светлина в живота си, само че те унищожиха очакванията ми. "

Друга студентка сподели пред Би Би си, че е „ изгубила всичко “.

Тя е изучавала шериатския ислямски закон и твърди, че заповедта на талибаните опонира на „ правата, които ислямът и Аллах са ни дали “.

„ Те би трябвало да отидат в други ислямски страни и да видят, че дейностите им не са ислямски “, сподели тя.

Западните страни цяла година упорстваха талибаните да подобрят образованието на дамите, в случай че желаят да бъдат публично приети като държавно управление на Афганистан.

Въпреки това в прилежащ Пакистан външният министър сподели, че макар че е " отчаян " от решението на талибаните, той към момента се застъпва за талибанско парвителство.

„ Все още считам, че най-лесният път към нашата цел – макар че имаме доста неуспехи, когато става въпрос за образованието на дамите и други неща – е през Кабул и през краткотрайното държавно управление “, сподели Билавал Бхуто Зардари.

„ Последното нещо, което можеха да създадат “

Талибаните дадоха обещание по-меко ръководство, откакто заеха властта предходната година след отдръпването на Съединени американски щати от страната.Твърдолинейните ислямисти обаче не престават да лимитират правата и свободите на дамите в страната.

Лидерът на талибаните Хибатула Ахундзада и неговият вътрешен кръг са срещу модерното обучение - изключително за девойки и дами.

Имаше съпротива на тази позиция от страна на по-умерени чиновници и анализатори споделят, че този въпрос е бил точка на фракционно разделяне през цялата година.

Въпреки това във вторник министерството на образованието сподели, че неговите учени са оценили университетската образователна стратегия и среда и наличието на девойки ще бъде спряно, „ до момента в който не бъде обезпечена подобаваща среда “.

Той добави, че скоро ще даде такава конфигурация и " жителите не би трябвало да се тормозят ".

През март обаче талибаните бяха дали обещание да отворят още веднъж някои гимназии за девойки, само че по-късно анулираха обещанието в деня, в който трябваше да се върнат.

Репресиите също следват вълна от нови ограничавания за дамите през последните месеци.През ноемврина дамите бешезабраненода посещават паркове, фитнес зали и публични банив столицата.

Университетски учител и афганистански деятел в Съединени американски щати сподели, че талибаните са приключили изолацията на дамите, като са спрели университета за тях.

„ Това беше последното нещо, което талибаните можеха да създадат. Афганистан не е страна за дами, а клетка за тях “, сподели Хумайра Кадери.

Талибаните единствено преди три месеца разрешиха на хиляди девойки и дами да се явят на приемни изпити в множеството провинции в страната.

Имаше обаче ограничавания върху предметите, по които можеха да аплайват, като инженерството, стопанската система, ветеринарните науки и селското стопанство бяха блокирани, а публицистиката беше мощно лимитирана.

Преди известието във вторник университетите към този момент работеха по дискриминационни правила за дамите след завладяването на талибаните през 2021 година

Имаше разграничени по пол входове и класни стаи, а студентките можеха да участват на лекции, преподавани единствено от дами професори или възрастни мъже.

Въпреки това дамите към момента получават обучение.ЮНЕСКО означи във вторник, че от 2001 година до 2018 година - интервалът сред ръководството на талибаните - процентът на дамите, последващи висше обучение, се е нараснал 20 пъти.

Няколко дами споделиха пред Би Би Си, че са се отказали, откакто талибаните си възвърнаха властта, заради „ прекалено много компликации “.

Въпросът разделя талибаните

От повече от месец се спекулира, че талибанското държавно управление ще забрани университетското обучение за дами.

Една студентка го предсказа преди няколко седмици.

„ Един ден ще се събудим и те ще кажат, че на девойките е неразрешено да влизат в университети “, сподели тя.

И по този начин, до момента в който доста афганистанци може би са очаквали, че рано или късно това решение ще бъде взето, то въпреки всичко идва като потрес.

Миналия месец на дамите беше неразрешено да влизат в паркове, фитнес зали и плувни басейни.През март тази година талибанското държавно управление не извърши уговорката си да отвори междинни учебни заведения за девойки.

От диалозите с талибанските водачи през последната година излиза наяве, че има различия междуталибаните по въпроса за образованието на девойките.

Неофициално някои членове на талибаните неведнъж са казвали, че са обнадеждени и работят, с цел да се опитат да обезпечат обучение на девойките.

Момичетата получиха позволение да се явят на матури за приблизително обучение преди две седмици в 31 от 34-те провинции на Афганистан, макар че не им беше разрешено да вървят на учебно заведение повече от година.

Това даде искрица вяра, която в този момент е угасена.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР