Талибаните са превзели Кандахар и вече владеят поне 14 от

...
Талибаните са превзели Кандахар и вече владеят поне 14 от
Коментари Харесай

Афганистан: талибаните сеят отчаяние и паника

Талибаните са завладяли Кандахар и към този момент владеят най-малко 14 от 34-те столици на провинции в Афганистан. Тяхното нахлуване прогонва от ден на ден афганистанци от родните им места.

Парк " Азади " в центъра на Кабул се е трансформирал в бежански лагер. Сред прокудените от талибаните хора е 39-годишната Надя с осемте си деца, избягала от град Талокан, високомерен от талибанските сили преди няколко дни. " Успях да взема единствено децата си и пристигнах тук без нищо ", споделя дамата пред ARD. " Талибаните използваха къщата ни за щаб. Загубихме всичко - всичко беше изгорено. Молим държавното управление да ни помогне. Синовете ми са още дребни. Аз съм вдовица. Баща им беше погубен в сраженията с талибаните ".

" Избягахме от боязън от талибаните "

И Назер е тук със фамилията си - със брачната половинка си и трите им деца. Едната от дъщерите му страда от левкимия. Той идва от северния град Кундуз, който също бе високомерен предишния уикенд. До тази година Назер е работил за немските елементи. Сега бяга от отмъщението на талибаните. " Те знаеха, че работя с германците. Напуснах Кундуз, за ​​да не бъда погубен. Избягахме от боязън от талибаните ".

След дълго търсене Назер съумява да откри такси за себе си и фамилията си, което да ги закара до Кабул. Трябва да заплати за всекиго по към 700 афгани или по седем евро - огромна сума за него. До април в Кундуз са ситуирани немски бойци. Сега градът е в ръцете на радикалните ислямисти. " Град Кундуз беше в пламъци. Магазините покрай основния площад пламнаха. Талибаните бяха сложили контролно-пропускателни пунктове по пътя. " Като някогашен помощник на немските елементи Назер е кандидатствал за немска виза. Но защото бил нает през посредническа компания, няма по какъв начин да я получи.

Хиляди афганистанци бягат в суматоха

Залмай също е отседнал в Кабул, в леговище дружно още 200 помощници от Бундесвера. Бившият преводач има право на виза. Той е дал паспорта си, с цел да я вземе, само че до момента не е получил отговор. " Хванаха ме тук в капан. Не мога да изляза от страната ", изяснява Залмай. " Бях очи и уши на специфичните сили, а в този момент те просто ме изоставиха като куче. Това е безумно. " Залмай е от Мазари Шариф, откъдето Бундесверът се отдръпна едвам в края на юни.

Талибаните напредват съвсем на всички места в страната. Десетки хиляди хора бягат, а стотици хиляди са прогонени от домовете си. В идващите дни парк " Азади " евентуално ще се препълни още повече, тъй като преобладаващата част от бежанците се стичат към Кабул. Насер има ясно обръщение: " Призоваваме талибаните да работят с държавното управление, с цел да можем да реализираме мир и непоклатимост и да оставим всички несгоди и проблеми зад тила си ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР