Талибаните издадоха декрет, с който се забранява жените в Афганистан

...
Талибаните издадоха декрет, с който се забранява жените в Афганистан
Коментари Харесай

Талибаните забраниха жените да бъдат омъжвани насила

Талибаните издадоха указ, с който се не разрешава дамите в Афганистан да бъдат омъжвани наложително. Декретът е подписан от шейх Хайбатулах Хакунзада - духовникът, определен за висш водач на придвижване " Талибан ", който не се демонстрира обществено и за който се счита, че живее в южната провинция Кандахар.

Този ход очевидно има за цел да отговори на критериите, които интернационалната общественост счита за авансово изискване за признание на новото държавно управление в Афганистан и възобновяване на помощта за раздраната от войните държава. Декретът идва на фона на възходяща беднотия в страната след завладяването на властта от талибаните през август. Оттогава чуждестранните държавни управления стопираха фондовете за подкрепяне, които бяха главен дирек на стопанската система.

Не е ясно обаче по какъв начин постановлението ще се ползва на процедура. А и в него не се загатват два въпроса, които са от максимален интерес за страните и организациите, предоставящи помощ на Афганистан - достъпът на дамите до обучение и до работни места. Защото, макар обещанията на водачите на талибаните, че девойките и дамите ще продължат да имат достъп до обучение, на ученичките от 7-и до 12-и клас към момента не е позволено да посещават учебно заведение в някои региони, а и повечето дами към момента не са съумели да се върнат на работните си места.

През последните две десетилетия правата на дамите бяха усъвършенствани заради международното военно наличие в страната, само че в този момент интернационалната общественост ги смята за застрашени. При предходното си ръководство в Афганистан (през 90-те години на ХХ век) талибаните на процедура затваряха дамите единствено в къщи, забранявайки им публичен живот и навестяване на учебни заведения.

А и в страната към момента съществува патриархална традиция, водеща началотото си доста преди талибаните. В огромна част от Афганистан все още има традиции като т.нар. убийства на достойнството и продажбата на девойки за погашение на фамилни задължения (известни като баад), въпреки те да бяха неразрешени от предходното държавно управление. Принудителните бракове също зачестиха през десетилетията войни и публични разтърсвания, той като разорени фамилии постоянно продаваха дребните си дъщери на претенденти за сватба. 

В декрета не се загатва нищо и за минималната възраст за подписване на брак, която преди този момент бе избрана на 16 година Той в действителност съдържа апел за придържане към по-широкия ислямски закон за правата на дамите. В него е добавено също по този начин, че на вдовица към този момент ще бъде позволено да се омъжи наново 17 седмици след гибелта на брачна половинка си, като може да избере новия си брачен партньор свободно. Това също е против племенните обичаи вдовицата да се омъжи за един от братята или роднините на брачна половинка си, в случай че той почине.

С декрета си талибаните също по този начин подреждат на афганистанските съдилища да се отнасят заслужено към дамите, изключително към вдовиците, които търсят завещание като близки родственици. Освен това на министрите от държавното управление е разпоредено да създадат по този начин, че декретът да доближи до цялото население на страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР