Тактическите съображения около връщането на третия мандат са правилни. Конституцията

...
Тактическите съображения около връщането на третия мандат са правилни. Конституцията
Коментари Харесай

Димитър Делчев: Предишните два служебни кабинета имаха заявена воля да се борят с корупцията

" Тактическите съображения към връщането на третия мандат са верни. Конституцията не предписва по кое време тъкмо би трябвало да се разпусне Народното събрание. От позиция на гласоподавателите и от позиция на страната няма огромно значение това дали изборите ще са след два месеца и една седмица или измежду два месеца и три седмици. Абсолютно законни са тактическите съображения, каквито постоянно е имало при насрочването на предварителни парламентарни избори, примерно по кое време да е датата, с цел да е комфортна на повече хора да гласоподават, както и преди да се разпусне - Народното събрание да довърши някаква значима работа. Тези съображения би трябвало да бъдат взети поради ".

Това разяснява пред БНР Димитър Делчев, ексдепутат в няколко Народното събрание, водач на Движение " България на жителите ".

" Управляващите би трябвало да преценяват дали една или две седмици са им нужни, с цел да изберат ръководител на КЕВР и да довършат няколко значими законодателни акта, които са основни за Плана за възобновяване. Това обаче няма по какъв начин да продължи повече от 10-15 дни, тъй като ще наподобява все едно някой стои на власт без тази законна опция ", посочи той.
Председателят на ДБГ дефинира като дежавю разпадането на Народното събрание сега, когато стартират някакви старания за битка с корупцията.

Той напомни, че през 2015 година, когато е бил препоръчан първият вид на антикорупционния закон, който е имал късмет да сътвори мощна и самостоятелна комисия за битка с корумпираните лица, тогава Народно събрание се е разпаднало след първото четене на този закон и той не е бил признат:

" За да се стигне до удобното болшинство на ГЕРБ с " Обединените патриоти ", когато си одобриха един слаб антикорупционен закон със слаб антикорупционен орган, който не вижда никаква работа ".
" Няма по какъв начин единствено с възторг да се пребори корупцията. През последните 6 месеца виждаме един възторг, подплатен на някои места с увереност, само че на някои места е продънен от неналичието на познания и предварителна подготовка. Това въпреки всичко е стъпка напред, тъй като до неотдавна нямаше воля за битка с корупцията ".

Според Делчев предходните два служебни кабинета на президента са имали декларирана воля да се борят с корупцията:

" Да забележим дали и идващото служебно държавно управление ще е такова - това доста зависи от хората в него и от темпа, който се задава от Румен Радев. Но без смяна в законодателството няма да стане. Затова е доста значимо в идващия парламент да има огромно антикорупционно болшинство и то да търси фигурата и наредбите в антикорупционния закон, които ще доведат до ефикасна битка с корупцията ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР