Таксиметровите шофьори настояват за ново поскъпване на такситата от нова

...
Таксиметровите шофьори настояват за ново поскъпване на такситата от нова
Коментари Харесай

София може да остане без таксита

Таксиметровите водачи упорстват за ново повишаване на такситата от нова година. По прогноза от сектора това е належащо поради рекордно високата цена на метана, който единствено за месец е поскъпнал с 47%.

Според Петър Владимиров от Националния таксиметров профсъюз, като се вземе поради цената на метана, с колкото и да скочат таксиметровите услуги, ще е незадоволително.

" Таксиметровите водачи изнемогват, към този момент работим на загуба. Надяваме се да се вслушат и с 30% да повишим цената, с цел да има таксита в София ", съобщи той в " България заран ". По думите му, 50% от оборота на таксиметровия водач отива в гориво и добави, че като се сложат застраховки, налози и наем на коли, за водача остават едвам 20%.

" Това са шокови ограничения, само че нашият отрасъл е подложен в обстановка, в която не може да управлява независимо своите цени. От момента, в който въведохме актуалната цена, при нас скокът е 400%. Пет години действаме в условия на нелоялна конкуренция и нерегламентирани транспорти ", сподели сътрудник му Красимир Цветков.

Двамата показаха, че от предходната година до март месец 2022 година в София има с към 30% по-малко таксиметрови коли. Има действителна заплаха столицата да остане без таксита, защото внезапно са скочили и наемите на самите коли, сигнализираха гостите от Националния таксиметров профсъюз.

По думите на Владимиров и Цветков пред сектора е заложен още един голям проблем, този с касовите апарати в такситата - по какъв начин тъкмо би трябвало да бъдат изменени и какво би трябвало да се смени. Те прибавиха, че мярката с отстъпка от 25 ст. на литър гориво не работи за такситата.

Столичната община е поискала информация какъв брой таксита се движат на метан в София - става известно, че това са 85% от колите.

" Сега доста от сътрудниците преработиха колите, това обаче е скъпо упражнение. Вместо метан, поставят пропан-бутан ", означи Владимиров.

Оказва се обаче, че не всяка кола може да бъде модифицирана, тъй като се губи гаранцията ѝ. Сериозен е казусът и с документирането на преправянето.

" В КАТ не е очакван механизъм да бъде въведено трето гориво. В момента, в който на метановия автомобил му сложиш газова уредба и отидеш да я узакониш, автомобилът става на бензин или на пропан-бутан. Има административни спънки, тук е ролята на ДАИ и КАТ. От един месец се опитваме да намерим отрасловия министър, само че нямаме контакт ", сподели още Цветков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР