Можем да произвеждаме бетон, който е с 30% по-здрав, като

...
Можем да произвеждаме бетон, който е с 30% по-здрав, като
Коментари Харесай

Може ли утайката от кафето да стане строителен материал?

Можем да произвеждаме бетон, който е с 30% по-здрав, като обработваме и прибавяме към сместа остатъците от свареното кафе, откриха откриватели от Австралия.

Тяхната интелигентна рецепта може да реши няколко казуса по едно и също време. Всяка година в света се създават зашеметяващите 10 милиарда кг боклуци от кафе в световен мащаб. По-голямата част от тях се озовават на сметищата.

" Изхвърлянето на органични боклуци съставлява екологично предизвикателство, защото при тях се отделят огромни количества парникови газове, в това число метан и въглероден диоксид, които способстват за изменението на климата, " изяснява инженерът от университета RMIT Раджеев Ройчанд.

С процъфтяващия строителен пазар в международен мащаб непрестанно нараства и търсенето на ресурсоемък бетон, което води и до различен набор от екологични провокации.

" Продължаващият рандеман на натурален пясък по целия свят – нормално взет от речни корита и крайбрежия – с цел да се отговори на бързо възходящите условия на строителната промишленост има огромно влияние върху околната среда, " сподели инженерът от RMIT Цзе Ли.

" Съществуват сериозни и дълготрайни провокации при поддържането на устойчиви доставки на пясък заради ограничеността на ресурсите и въздействието на добива на пясък върху околната среда. С метода на кръговата стопанска система бихме могли да предпазим органичните боклуци от депониране и също по този начин да опазим по-добре нашите естествени запаси като пясъка. "

Органични артикули като утайка от кафе не могат да се прибавят непосредствено към бетона, тъй като от тях изтичат химикали, които отслабват здравината на строителния материал. Затова, употребявайки ниски равнища на сила, екипът нагрява отпадъците от кафе до над 350 °C, като в същото време ги лишава от О2. Този развой се нарича пиролиза. При него се разграждат органичните молекули, вследствие на което се получава шуплест, богат на въглерод въглен, наречен биовъглен, който може да образува връзки с циментовата матрица и по този метод да се вгражда в нея.

Ройчанд и сътрудниците му пробвали да пиролизират утайката от кафе и при 500 °C, само че получените частици биовъглен не били толкоз здрави. Изследователите предизвестяват, че към момента би трябвало да оценят дълготрайната устойчивост на техния циментов артикул. В момента те работят по тестването на това по какъв начин се показва хибридният кафе-цимент при цикли на замразяване/размразяване, всмукване на вода, абразия и още доста други стресови фактори.

Екипът работи и по основаването на биовъглища от други източници на органични боклуци, в това число дървесина, хранителни боклуци и селскостопански боклуци.

" Изследванията ни са в начален стадий, само че тези вълнуващи открития оферират новаторски метод за доста понижаване на количеството органични боклуци, които отиват на сметището, " сподели инженерът от RMIT Шанън Килмартин-Линч.

" Вдъхновението за моите проучвания, от позиция на коренното население, включва грижа за страната, обезпечаване на резистентен витален цикъл за всички материали и отбягване на нещата, които отиват на сметището, с цел да се сведе до най-малко въздействието върху околната среда. " Изследването им е оповестено в Journal of Cleaner Production.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР