Таксата от 20 лв. за пренос на руски газ през

...
Таксата от 20 лв. за пренос на руски газ през
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС отлагат таксата от 20 лв. за пренос на руски газ срещу влизане в Шенген

Таксата от 20 лева за транспорт на съветски газ през България се отсрочва, с цел да не спъне влизането ни в Шенген - за това са се разбрали водачите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

 

" Току-що разговаряхме и взехме решение, че за газовата такса за транспорт ще следваме общия европейски метод. Тази такса не би трябвало да е едностранна от страна на България, би трябвало да се работи с Европейската комисия.Само дружно с всички европейски страни този вид такси могат да бъдат наложени по метод, по който да имат резултат върху стопанската система и на Руската федерация ", разгласи Кирил Петков след диалог с Бойко Борисов. Срещата обаче не била сред тях в ролята им на партийни водачи, а на ръководители на комисиите по външна политика и европейски въпроси в Народното събрание.

 

" Взехме решение, че за газовата такса за транспорт ще следваме общия европейския метод. Тази такса не би трябвало да е едностранна от страна на България. Трябва да се работи с Европейската комисия, тъй че дружно с всички европейски страни този вид такси могат да бъдат наложени по метод, по който да имат резултат върху стопанската система на Руската федерация. Взимаме решение в този момент да отложим таксата, да работим с Европейска комисия, до момента в който изработим това общо решение това нещо да се приложи ", сподели от своя страна Петков във връзка отлагането на въвеждането на такса от 20 лв. на мегаватчас върху съветския газ.

 

Припомняме: Таксата бе въведена от 1 октомври, а Асен Василев даже беше присъединил бъдещите доходи от нея в проектобюджета, само че след това под напън ги махна. Той твърдеше, че България има право да вкара такава такса и че се е съветвал с Европейска комисия, Румъния, Гърция и Турция. До момента няма данни " Газпром " да е превел първите суми по тази вноска. Вместо това таксата провокира остри реакции от страна на Унгария и Сърбия, които оповестиха, че решението на българското държавно управление удря по джоба краните консуматори на газ. Още тогава стана ясно, че страните от които зависил влизането ни в Шенген ще приемет ответни рестриктивни ограничения.

 

Не стана ясно дали днешното решение на партиите от сглобката е превантивна мярка, или някоя от страните го е сложила като условия на България. Петков изясни, че тематиката се разисква с Европейската комисия от няколко седмици и се е стигнало до решението, че подобен метод би трябвало да се създаде на общоевропейско равнище.

 

Борисов изясни, че страната ни е " много близо до Шенген " и не би трябвало нищо да спъва България към влизането ѝ. Освен това ще успокои прилежащите страни.

 

" Този късмет не трябва да го пропилеем поради такси. Затова се дърпаме обратно, с цел да вървим по европейския метод. И двамата сме безапелационни, както и партиите ни, че би трябвало да имаме и ясна дата за сушата. Това е нещото, което най-вече касае нашият транспортен бизнес, стопанската система и всичко останало ", сподели Борисов и още веднъж настоя страната ни да е пълновръстен член на Шенген.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР