Така наречената втора пенсия от частните фондове ще се изплаща

...
Така наречената втора пенсия от частните фондове ще се изплаща
Коментари Харесай

Ваня Григоров: Във ваш интерес е да прехвърлите вноските за втора пенсия в НОИ

Така наречената втора пенсия от частните фондове ще се изплаща пожизнено, разсрочено или вкупом според от това какъв брой пари е събрал човек в партидата си.

Предложенията за промени, които уреждат това, и по които се спори от години, са оповестени за публично разискване. Приемането им е необходимо, защото през 2021 година ще се появят първите пенсионери с право на втора пенсия.

Тя ще е пожизнена единствено в случай че събраната сума стига пенсията да е най-малко 15% от минималната за страната. За следващата година това значи 45 лв..

Ако парите в партидата не стигат за такава пенсия, те ще се изплащат разсрочено за избран интервал от време. Ако пък са прекомерно малко, човек ще си ги вземе вкупом.

Въвеждат се нови периоди, в които хората, в случай че желаят, могат да трансферират парите си от частния фонд в Национален осигурителен институт. За първите пенсионери се позволява това да става до лятото следващата година.

" За пенсионерите това несъмнено е добър вид. Ние имахме доста запитвания от нашите членове за това, че са пропуснали предходните разновидности да трансферират вноските си в Национален осигурителен институт. Доскоро не можехме да отговорим. Сега можем да кажем, че могат да си трансферират вноските до юни идната година ", съобщи в " Тази заран " Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

Според нея, в случай че се грижат за своите ползи, би трябвало да ги трансферират. Самата тя е решила още през 2013 година, че при първа опция ще се трансферира в Национален осигурителен институт.

Едната причина е, че в частните фондове от втория дирек не постъпват осигуровки за времето, когато си в майчинство, когато си болен и в болнични или незает, което довежда до появяването на дупки в осигурителния приход и понижаване на бъдещата пенсия, означи Григорова.

Другата причина е доходността в тези фондове.

„ В края на 2018 година примерно има милиард във всички наложителни фондове. Ако през идната 2019 година от осигурителни вноски пристигна половин милиард, би трябвало да имаме 1,5 милиарда най-малко при никаква рентабилност. Но какво се случва? 2018 година освен нямаме растеж на тези средства, а те са с минус 680 милиона по-малко. През 2019 година резултатът е малко по-добър, има към половин милиард повече, само че 2019 година единствено доникъде на годината имаме съвсем половин милиард по-малко, в сравнение с са сумите и осигуровките за миналата година. Тоест няма никаква рентабилност. Резултатите се виждат от формалните източници като КФН “, сподели Григорова.

„ За последните 2 години най-голямата рентабилност е 1%, а инфлацията е 3,3% “, съобщи Григорова.

По калкулации на финансиста Любомир Христов при 1000 лв. застрахователен приход, в случай че внасяме единствено в Национален осигурителен институт, ще получаваме 430 лв. пенсия, а в случай че се осигуряваме и в двата стълба – 320.

Според Григорова пенсионните фондове няма да възразят на прехвърлянето на вноските към Национален осигурителен институт, защото сега се вижда тяхната неплатежоспособност.

Григорова означи още, че от дълго време упорства да се разгласяват заплатите на мениджърите на пенсионните фондове, тъй като тези пари са публични и идват от нашите вноски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР