Така както сакето е неизменна част от японската трапеза, текилата

...
Така както сакето е неизменна част от японската трапеза, текилата
Коментари Харесай

Традиционни руски напитки и тяхното приготвяне

Така както сакето е неизменима част от японската софра, текилата от мексиканската, а другите чайове от китайската софра, по този начин и за съветско говорящите страни има няколко обичайни питиета, които се подготвят от дълбока античност. Ето някои от най-известните и къси предписания за приготовлението им:

Квасове

Думата мая значи кисела напитка и точно това съставляват квасовете. Пият се студени в най-топлите дни от годината и не престават и през днешния ден да са доста известни. Повечето квасове се подготвят от изсушени сухари, които се заливат с вряла вода и се оставят за няколко часа на топло.

След това сместа се прецежда и към нея се прибавя захар, квас и разнообразни подправки. Така приготвеният мая престоява 10 часа, прецежда се още веднъж, сипва се в бутилки, които се затварят херметически и след 3-дневно престояване е подготвен за пиянство. Винаги добре изстуден.

Сбитни

Сбитните са били измежду най-популярните топли питиета, приготвяни в Русия, само че последователно са били изместени от чайовете. Продавали са се по улиците на всички по-големи градове, като продавачите им са завързвали специфични колани, на които били закачени чашките, в които се изсипвала напитката.

Той може да бъде подготвен по най-различни способи, само че постоянно в него би трябвало да се поставя и мед. Обикновеният сбитен се подготвя като в към 6 л вода се кипват 700 г бял петмез, 500 г мед и подправки като карамфил, джинджифил, мента, хмел, канела и други Всичко се оставя да ври за 30 мин, течността се прецежда и се пие като чай.

Медовини

За разлика от сбитните, които били изместени от чайовете, медовините последователно биват сменени от водката. Оттук следва да се направи извода, че медовината е тип алкохолна напитка, само че с доста по-ниско наличие на алкохол от т. нар концентрати.

Приготвяли се от мед и разнообразни подправки, като варените медовини се правели посредством топлинна обработка, а накиснатите посредством изстудяване. Много публикувана била бялата медовина, която се приготвяла от залят с вода мед, който се оставя да престои едно денонощие.

 Традиционни съветски питиета и тяхното подготвяне

След това течността се вари 1 час, прибавя се хмелът, още веднъж се кипва и откакто всичко изстине се прибавя и малко кардамон и разперен във вода желатин. Медовината се оставя да ферментира към 20 дни, сипва се в бутилки и е подготвена за консумация след 3 месеца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР