Така изглежда модерната и екологична ядрена електроцентрала, базирана на модулни

...
Коментари Харесай

Румъния първа в ЕС ще строи АЕЦ с модулни реактори


Така наподобява модерната и екологична нуклеарна електроцентрала, основана на модулни реактори
(снимка: NuScale Power)

Северната ни съседка Румъния е на път да построи първата атомна електроцентрала в Европа, основана на дребни модулни реактори. В началото на седмицата американската компания NuScale Power и румънските Nuclearelectrica и E-INFRA подписаха меморандум за съгласие по отношение на подготовката на площадка за създаване на модерната АЕЦ.

Миналата година Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати (USTDA) отпусна на Румъния безплатна помощ от 1,2 милиона $, с цел да откри място за създаване на първите в Европейски Съюз дребни модулни реактори по плана на NuScale. Мястото към този момент е определено – в Дойчету, на 90 км от Букурещ, заяви World Nuclear News.

Решено е там да се построи съвременна нуклеарна електроцентрала на мястото на някогашна Топлоелектрическа централа. Меморандумът, подписан от страните, ще разреши на участниците в плана да правят инженерни изследвания, механически разбор и други действия, с цел да обосноват избора си.

MMP технологията на NuScale е първата по рода си, утвърдена от Комисията за нуклеарно контролиране на Съединени американски щати през август 2020 година В момента NuScale приготвя документи за приемане на позволение за създаване на атомна електроцентрала от шест модула в Съединени американски щати на площадката на Националната лаборатория в Айдахо. Заявлението за започване на строителството на реактора би трябвало да бъде подадено през 2024 година, а стартирането на централата е планувано за 2029 година

Реакторът NuScale в Румъния ще генерира 77 MWe, до момента в който шестте модула ще обезпечат 462 MWe. Приблизително толкоз създава остарялата Топлоелектрическа централа, употребявайки. Новата атомна електроцентрала ще създава същата мощ без нездравословни излъчвания. Предвижда се електроцентралата да проработи преди края на десетилетието.
още по темата
Ядрените проекти на Румъния не се лимитират единствено до нейната територия. Страната мечтае да стане център на нов нуклеарен подем в Европа. По-точно център за разпространяване на нови нуклеарни технологии, основани на реактори от NuScale.

В момента Румъния основава център за образование на нови фрагменти. Симулатор на диспечер на NuScale АЕЦ ще бъде доставен на Техническия университет в Букурещ за образование на инженери. Това ще бъде първият симулатор на NuScale, доставен отвън Съединени американски щати.

Реактори NuScale също, България и Украйна. Последната към този момент получи грантове от Съединени американски щати за правене на разрешителни и търсене на площадки за създаване на реакторни блокове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР