Т.нар. безвъздушни гуми се разработват отдавна от производителите, но все

...
Т.нар. безвъздушни гуми се разработват отдавна от производителите, но все
Коментари Харесай

Нова автомобилна гума, която не се надува и не може да се спука

Т.нар. безвъздушни гуми се създават от дълго време от производителите, само че към момента няма такава, която да е в всеобщо произвеждане. Един от огромните концерни, който интензивно работи в тази област е Michelin. Сега, от тази компания обявиха, че са подготвени с нов първообраз на гума, която работи без потребление на въздух.

Гумата се състои от гъвкави гумени сегменти с ъгловата форма, прикрепени към протектора и долната част на гумата. Тези гумени ъгли са направени от каучук, полиестерна смола и въглеродни нишки и имат свойства, водещи до затихване на вибрациите, гладко поглъщащи дупки и други неравности.

Протекторът Upits съответствува с протектора на стандартните гуми, само че може елементарно да бъде сменен след изхабяване. Тъй като новата гума е изцяло без въздух, повредата на бордюрите и пробивите не са проблем. В допълнение, безвъздушната гума би трябвало да бъде доста по-трайна от класическата автомобилна гума със същите характерности.

 Нова автомобилна гума, която не се надува и не може да се спука

Така новата гума освен ще бъде по-безопасна, само че и „ по-приятелска “ за околната среда. Michelin показа концепцията за безвъздушна гума през 2017 година, само че новата Michelin Uptis реализира забележителен прогрес във връзка с концепцията.

Серийното стартиране на безвъздушни гуми е планувано за 2024 година, в началото за леки коли и джипове. Прототипът се създава взаимно от Michelin и GM и е минал в началото тестване. Сега предстоят дефинитивни настройки за динамичността на шофиране.

Освен това е належащо да се възнамерява индустриалният потенциал, който ще разреши на поточната линия да се създават такива гуми. Все още не е известно какъв брой би могла да коства безвъздушна гума, само че е ясно, че откакто технологията стане съществена, цената незабавно ще спадне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР