Сьорен Киркегор (1813 ~ 1855), основател на екзистенциализма Молитвите на

...
Сьорен Киркегор (1813 ~ 1855), основател на екзистенциализма Молитвите на
Коментари Харесай

Ти си винаги същият, същият всемогъщ Бог, Който изпитва духа на човеците в битка ~ Молитвите на КИРКЕГОР

Сьорен Киркегор (1813 ~ 1855), създател на екзистенциализма

Молитвите на Киркегор

Още една година измина, небесни Отче! Ние сме Ти признателни, че това беше време на берекет и не се опасяваме от мисълта, че това беше и време, за което ще отговаряме. Защото се доверяваме на Твоята благосклонност. 

Новата година ще ни изправи пред нови тествания. И ние не можем да навлезем в нея без паника и примирение, тъй като не можем и няма да забравим сластните стремежи на окото, които ни завладяваха, насладата от отмъщението, която ни прелъстяваше, гнева, който ни озлобяваше и студа на сърцето, в който бягахме от Тебе. И все пак това, ние не навлизаме в новата година със напълно празни ръце. Защото ние носим със себе си загатна за нашите страховити подозрения, които бяха успокоени, за нашите паники, които бяха утешени, за нашите обезверени мисли, които бяха окуражени и окрилени, за нашата светла вяра, която не беше посрамена. А когато сме превзети от потиснатост, ние търсим мощ и поддръжка в мисълта за великите хора, Твоите избраници, които в тежките тествания и в ужасяващите моменти запазваха душите си свободни и куража си – несъкрушим; и Небесата се разтваряха над тях. 

Макар и да сме уверени, че нашата храброст е плашливост спрямо тяхната и че нашата мощ е отпадналост спрямо тяхната, ние желаеме дружно с Твоите избраници да свидетелстваме, че Ти си постоянно същият, същият всесилен Бог, Който изпитва духа на индивидите в борба, същият Отец, без чието познание нито едно врабче не пада на земята. 

Амин.

От антологията „ 50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога ”, съставител Тихомир Димитров, Рекламно-издателска организация Спектра, Варна

Изображение: Unfinished sketch of Kierkegaard by his cousin Niels Christian Kierkegaard, c. 1840, en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР