Сякаш разглобявайки космическа руска матрьошка, астрономите надникнаха в центъра на

...
Сякаш разглобявайки космическа руска матрьошка, астрономите надникнаха в центъра на
Коментари Харесай

Астрономи откриха странен обект, въртящ се около центъра на Млечния път

Сякаш разглобявайки галактическа съветска матрьошка, астрономите надникнаха в центъра на Млечния път и откриха нещо, което наподобява е дребна спираловидна вселена , която се върти лакомо към една огромна звезда.

Звездата - ситуирана на към 26 000 светлинни години от Земята покрай плътния и прашен космически център - е към 32 пъти по-масивна от Слънцето и се намира в голям диск от завихрен газ, прочут като " протозвезден диск ". (Самият диск е необятен към 4000 астрономически единици - или 4000 пъти дистанцията сред Земята и Слънцето). Такива дискове са необятно публикувани във Вселената и служат като звездно гориво, което оказва помощ на младите звезди да се трансфорат в огромни и ярки слънца в продължение на милиони години.

Но астрономите в никакъв случай до момента не са виждали сходен диск: вселена в миниатюра, обикаляща рисково покрай центъра на нашата вселена , както заяви Сайънс Алерт “.

Как се е появила тази миниспирала и има ли още такива?

Според ново проучване, оповестено в списание Nature Astronomy, отговорите може да се крият в тайнствен обект, към три пъти по-масивен от земното слънце, който се спотайва тъкмо отвън орбитата на спиралния диск.

С помощта на наблюдения с висока разграничителна дарба, направени с телескопа Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) в Чили, откривателите откриват, че дискът не наподобява да се движи по метод, който би му придал естествена спирална форма. По-скоро, пишат те, дискът наподобява е
бил безусловно размесен от непосредствен конфликт с друго тяло - евентуално мистериозният обект с размер на тройно слънце, който към момента се вижда наоколо до него.

За да ревизира тази догадка, екипът пресметнал дузина евентуални орбити за мистериозния обект, след което провел симулация, с цел да види дали някоя от тези орбити би могла да приближи обекта задоволително покрай протозвездния диск, с цел да го завърти в серпантина. Те откриват, че в случай че обектът е следвал един съответен път, той би могъл да премине около диска преди към 12 000 години, разбърквайки праха задоволително, с цел да се получи ярката спирална форма, която виждаме през днешния ден.

" Хубавото съвпадане сред аналитичните калкулации, числената симулация и наблюденията на ALMA дават солидни доказателства, че спиралните ръкави в диска са остатъци от прелитането на навлизащия обект ", споделя в изказване съавторът на проучването Лу Син, асоцииран откривател от Шанхайската астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките.

Освен че предлага първите директни изображения на протозвезден диск в галактичния център, това проучване демонстрира, че външни обекти могат да изкривят звездните дискове в спирални форми, които нормално се следят единствено в галактичен мащаб. И защото центърът на Млечния път е милиони пъти по-плътен със звезди, в сравнение с нашата част на галактиката, евентуално сходни близки събития се случват много постоянно в галактическия център, споделят откривателите. Това значи, че центърът на нашата вселена може да е претъпкан с дребни спирали, които единствено чакат да бъдат открити. Възможно е учените да не доближат до центъра на тази галактическа кукла-гнездо още дълго, дълго време.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР