Сякаш няма достатъчно страхове за съкращения в технологичната индустрия, а

...
Сякаш няма достатъчно страхове за съкращения в технологичната индустрия, а
Коментари Харесай

Кои са най-застрашените от ChatGPT технологични работни места?

Сякаш няма задоволително страхове за съкращения в софтуерната промишленост, а внезапно се появи ChatGPT към листата с неща, за които служащите би трябвало да се тревожат. Базираният на изкуствен интелект чатбот прониква от ден на ден на работното място, до момента в който технологията се развива с бързи темпове, написа CNBC.

От началото на тази година софтуерната промишленост към този момент е съкратила 5% повече работни места, в сравнение с през цялата 2022 година, съгласно Challenger, Gray & Christmas. Процентът на съкращенията е напът да надмине загубата на работни места от 2001 година – най-лошата година за пазара на труда в софтуерния бранш заради dotcom срутва.

Тъй като съкращенията не престават да се усилват, служащите освен се опасяват да не бъдат съкратени, те се опасяват да не бъдат заменени напълно. Неотдавнашен отчет на Goldman Sachs откри, че 300 милиона работни места по света са наранени от AI и автоматизацията.

ChatGPT и AI не би трябвало да провокират боязън измежду чиновниците, тъй като тези принадлежности ще оказват помощ на хората и фирмите да работят по-ефективно “, съгласно Султан Саидов, съосновател и президент на Beamery, световна компания за програмен продукт за ръководство на човешкия капитал като услуга, който има личен GPT, или генеративен авансово подготвен трансформатор, наименуван TalentGPT.

„ Вече се пресмята, че 300 милиона работни места ще бъдат наранени от AI и автоматизацията “, сподели Саидов. „ Въпросът е: това значи ли, че тези хора ще сменят или ще изгубят работата си? Мисля, че в доста случаи по-скоро ще се промени, в сравнение с да се загуби. “

ChatGPT е един тип GPT инструмент, който употребява модели за образование за генериране на човешки отговори и Саидов споделя, че GPT технологията може да помогне на служащите да вършат повече от просто диалози. Особено в софтуерната промишленост, избрани работни места ще бъдат наранени повече от други.
Творците и дизайнерите би трябвало да придобият AI умения
Саидов показва създателите в софтуерната промишленост, като дизайнери, основатели на видеоигри, фотографи и тези, които основават цифрови изображения, като тези, чиито работни места евентуално няма да бъдат изцяло изкоренени. Това ще помогне на тези функции да основават повече и да правят работата си по-бързо, сподели той.

Ако погледнете обратно към индустриалната гражданска война, когато ненадейно пристигна автоматизацията в земеделието, това означаваше ли, че по-малко хора ще правят избрани действия в земеделието? “, сподели Саидов. „ Определено, тъй като няма да имате потребност от толкоз доста хора в тази област, само че това просто значи, че същият брой хора отиват на разнообразни работни места. “

Точно като сходни трендове в историята, креативните работни места ще бъдат търсени след необятното включване на генеративния AI и други AI технологии на работното място.

„ При основателите на видеоигри, в случай че броят на игрите, направени в международен мащаб, не се трансформира от година на година, евентуално ще имате потребност от по-малко дизайнери на игри “, сподели Саидов. „ Но в случай че можете да създадете повече като компания, тогава тази технология просто ще усили броя на игрите, които ще можете да извършите. “
Разработчиците на програмен продукт и инженерите ще бъдат наранени
Поради шума от ChatGPT, доста софтуерни разработчици и инженери се тормозят за сигурността на работата си, което кара някои да търсят нови умения и да се научат по какъв начин да основават генеративен AI и да прибавят тези умения към автобиографията си.

Не е почтено да се каже, че GPT изцяло ще отстрани работни места, като разработчици и инженери “, споделя Самийр Пенакалапати, основен изпълнителен шеф на Ceipal, ръководена от AI платформа за набиране на гении.

Но макар че тези работни места към момента ще съществуват, техните задания и отговорности евентуално ще бъдат понижени от GPT и генеративния AI.

Трябва да се направи значимо разграничаване сред GPT съответно и генеративния AI в по-широк смисъл, когато става въпрос за пазара на труда, съгласно Пенакалапати. GPT е математически или статистически модел, предопределен да учи модели и да дава резултати. Но други форми на генеративен изкуствен интелект могат да отидат по-далеч, реконструирайки разнообразни резултати въз основа на модели и учене и съвсем отразявайки човешкия мозък, сподели той.

Като образец той дава, че в случай че погледнете софтуерни разработчици, инженери и тестери, GPT може да генерира код за няколко секунди, давайки на софтуерните консуматори и клиенти тъкмо това, от което се нуждаят, без да препредавате потребности, акомодации и корекции към екипа за разработка. GPT може да свърши неотложно работата на кодер или тестер, вместо дните или седмиците, които може да са нужни на човек, с цел да генерира същото нещо, сподели той.

Генеративният AI може да повлияе по-широко на софтуерните инженери и по-специално на инженерите по devops (разработка и операции), сподели Пенакалапати – от създаването на код до внедряването, провеждането на поддръжка и осъществяването на актуализации в създаването на програмен продукт. В този по-широк набор от задания генеративният AI може да имитира това, което един инженер би направил през цикъла на разработка.

Докато развойните и инженерните функции бързо се приспособяват към тези принадлежности на работното място, Пенакалапати сподели, че ще бъде невероятно инструментите да заменят изцяло хората. По-вероятно ще забележим понижаване на броя на разработчиците и инженерите, нужни за основаването на част от софтуера.

Независимо дали е част от кода, който пишете, дали тествате по какъв начин потребителите взаимодействат с вашия програмен продукт, или дали проектирате програмен продукт и избирате избрани цветове от цветова палитра, постоянно ще имате потребност от някой, човек, да помогнем в процеса “, сподели Пенакалапати.
Работещите със познания могат да се възползват от ChatGPT
Въпреки че GPT и AI ще окажат мощно въздействие върху повече функции от други, включването на тези принадлежности ще засегне всеки служащ, работещ със познания, нормално именуван всеки, който употребява или обработва информация в работата си, съгласно Майкъл Чуи, сътрудник в McKinsey Global Institute.

Тези технологии дават опция за основаване на първи чернови доста бързо, на всевъзможни разнообразни неща, без значение дали става въпрос за писане, генериране на компютърен код, основаване на изображения, видео и музика “, сподели Чуи. „ Можете да си визиите, че съвсем всеки експерт в региона на знанията може да се възползва от тази технология и сигурно технологията обезпечава скорост с тези типове благоприятни условия. “

Скорошно изследване на OpenAI, основателят на ChatGPT, откри, че почти 80% от работната мощ в Съединени американски щати би могла да употребява най-малко 10% от работните си задания, наранени от въвеждането на модели за образование в GPT технологията, до момента в който почти 19% от служащите може да видят 50% от засегнатите им задания.

Чуй споделя, че служащите през днешния ден не могат да си спомнят времето, когато не са имали принадлежности като Microsoft Excel или Microsoft Word, тъй че по някакъв метод можем да предвидим, че служащите в бъдещето няма да могат да си показват свят на работа без AI и GPT принадлежности.

Дори технологиите, които доста повишаваха продуктивността в предишното, не водеха безусловно до по-малко хора, които правят работа “, сподели Чуи. „ В последна сметка светът постоянно ще се нуждае от повече програмен продукт. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР