Свят Среща на български и македонски историци, какво си казаха

...
Свят Среща на български и македонски историци, какво си казаха
Коментари Харесай

Среща на български и македонски историци, какво си казаха

Свят Среща на български и македонски историци, какво си споделиха По отношение на делото на Гоце Делчев позициите са противоположни 16 октомври 2019, 21:55  Среща на български и македонски историци, какво си споделиха
Среща на български и македонски историци, какво си споделиха
 Кюрдите договарят с режима на Асад, циментирайки властта му в Сирия
Кюрдите договарят с режима на Асад, циментирайки властта му в Сирия
 Ким Чен-ун на бял кон в свещена планина, съзряха символика
Ким Чен-ун на бял кон в свещена планина, съзряха символика
 Съединени американски щати: Турция държи 50 американски нуклеарни бомби
Съединени американски щати: Турция държи 50 американски нуклеарни бомби
 Шокиращо: Семейство живя с години в мазе, чака края на света
Шокиращо: Семейство живя с години в мазе, чака края на света
 Ердоган се подигра със Съединени американски щати, отива при Путин
Ердоган се подигра със Съединени американски щати, отива при Путин
 България подвига мизата за „ Фолксваген ” и Румъния влиза в играта
България подвига мизата за „ Фолксваген ” и Румъния влиза в играта
 Русия: Няма да допуснем война сред Сирия и Турция
Русия: Няма да допуснем война сред Сирия и Турция

остигнат е дребен прогрес в диалозите сред македонските и българските историци във връзка с Средновековието. По отношение на делото на Гоце Делчев обаче позициите са противоположни.

Това е оценката от двудневната среща на взаимната комисия за исторически и просветителни въпроси на България и Северна Македония, която се организира в Охрид. Темите на полемиката бяха учебниците за шести клас в България и седми клас в Македония, както и Гоце Делчев.

„ Кърваво” писмо от македонски „ интелектуалци” до Европейски Съюз за България

Борисов за Македония: Да спрат да си играят с историята

"По отношение на учебниците е направена добра крачка напред в прегледа на нашите забележки за българските учебници и значително успяхме да ги преминем добре. Още две забележки остават да бъдат прегледани на идващото съвещание. Има места, където не сме съгласни, за които не е нужно да се съгласяваме, някои неща остават неприемливи за една от страните. Относно диалозите, отдадени на Гоце Делчев, не успяхме да реализираме прогрес спрямо предходната сесия ", съобщи ръководителят на македонската част в комисията, шефът на Института по национална история проф. Драги Георгиев.

На срещата имаше оферти по какъв начин да се формулира текстът, с шест от седем оферти за избрания на Гоце Делчев, само че не беше контрактувана позиция.

"Мога да кажа, че във връзка с Гоце Делчев денят беше изцяло ялов, без никакъв прогрес, в случай че не се брои, че тук имаше полемика ", сподели Георгиев.

Какъв прогрес е реализиран в договарянията, илюстрира изказване на съпредседателя на българската част от комисията Ангел Димитров, който съобщи, че най-хубавото от диалозите е, че срещата се организира в Охрид.

"Има доста въпроси, които не са изяснени, не са позволени, не сме постигнали съглашение и даже не сме почнали да преглеждаме българските забележки към учебниците в Северна Македония. Имаме доста твърди, твърди забележки. Наистина е мъчно тук, в подножието на крепостта на Самуил, че не успяхме да приключим с въпросите от Средновековието. По отношение на диалозите за Делчев те бяха без резултат, много напрегнати, от време на време на прага на колегиалното държание, само че това не е най-важното, разбираемо е, когато има противоположни гледни точки. По-важното е, че когато желаеме да съставим общ текст, да предложим взаимно честване, би трябвало да се опитаме да оптимално да преодолеем съществуващите разлики ", сподели Димитров.

Македонският президент: Исторически факт е, че Гоце Делчев се е определял като българин

Той акцентира, че българската страна е в позиция да изготви текст, който няма да подчертае разликите, за разлика от македонския, който съгласно него държи на разликите.

"Това не е най-хубавият метод за нас, когато желаеме да обсъдим общ празник на исторически персони, обща история ", сподели Димитров.

Основното противоречие в диалозите беше за настояването на македонската страна в преамбюла да се включи по-подробно пояснение на смисъла на Гоце Делчев като една от най-важните фигури и за какво той ще бъде честван дружно.

"Тук излизат на напред във времето другите историографски възгледи за връзките на Делчев и вследствие на което членовете на комисията не са съгласни. Засега тук е казусът, опитваме се да преодолеем това с разнообразни оферти ", изясни Георгиев.

Българският представител изрично съобщи, че въпросът за Гоце Делчев изисква явен и категоричен отговор,

т.е., че на този въпрос отговорът го е дал самият Делчев.

"Ние не твърдим, че Делчев е българин, твърди го самият той. Просто следваме обстоятелствата и виждаме документите, в която освен той, само че и фамилията му, най-близките му сътрудници ясно и декларативно заявяват идентичността си ", сподели Димитров.

На въпрос по какъв начин Делчев може да се бори за самостоятелна Македония, а не за българска територия в тази област, Димитров съобщи, че това е неточна позиция, като акцентира историографската позиция на България по въпроса, че Делчев се бори за автономност в миг, когато България не беше самостоятелна страна.

Македония - разкол сред Меркел и Макрон

"Тук няма да вървим на уроци по история, само че истината е, че Гоце Делчев и революционната организация се борят за автономност и това е в действителност разумно и прагматично от политическа позиция. И занапред нататък по какъв начин ще се развият нещата, е много комплицирано и ще бъде предмет на част от диалозите ", сподели Димитров.

Следващото съвещание на комисията ще се организира в България към края на идващия месец.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев се срещна в понеделник с македонските историци от смесената комисия специалисти, които би трябвало да намерят общ език с българската страна според Договора за добросъседство с България, оповестява МКД. Последните срещи на тази комисия приключиха без триумф, а идната среща би трябвало да се състои до края на месеца.

Зоран Заев: Присвоявахме непозната история

На срещата са участвали и представители на Министерството на външните работи и на Кабинета на министър-председателя, оповестява МИА. На срещата е било очебийно желанието на Скопие да извърши уговорките си по Договора за другарство, добросъседство и съдействие, както и за поддържането на разговор и реализиране на консенсус по всички въпроси, които са част от работата на Комисията.

"България има интерес от нашия прогрес към Европейски Съюз. Тези дни ще имам контакти с премиера Бойко Борисов, нашите министри са в непрекъсната връзка. България ще бъде най-гласовитият покровител за започване на нашите договаряния с Европейски Съюз. Ясен ми е дебатът и в Македония, и в България, за нашия бунтовник. В понеделник ще имам среща с комисията. Да отворим пътя за младите, за децата, за бъдещите генерации ", съобщи преди няколко дни Заев.

Драги Георгиев, ръководителят на македонския експертен екип в смесената българо-македонска комисия съобщи, че срещите не престават, без значение какво се случва на политическия терен с България. Георгиев съобщи, че в дневния ред на идната среща на смесената комисия остава въпросът за Гоце Делчев и проблемите към македонския език, които зародили неотдавна. Според Георгиев и двете страни би трябвало да бъдат еднообразно удовлетворени от това, което ще се реализира.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Северна Македония
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР