Свят Около Иран - приготовления като за война САЩ поискали

...
Свят Около Иран - приготовления като за война САЩ поискали
Коментари Харесай

Около Иран - приготовления като за война

Свят Около Иран - мерки като за война Съединени американски щати поискали от Саудитска Арабия и други страни от Залива да разположат американски войски поради закани от Иран 18 май 2019, 18:31
аудитска Арабия и други страни от Персийския залив са приели искане на Съединени американски щати да разположат още веднъж на тяхна територия и във водите на Залива американски войски за въздържане на възможни офанзиви от Иран, заяви през днешния ден саудитският вестник "Ашарк Ал Аусат ". Страните са одобрили разполагането на американските сили въз основа на двустранните съглашения сред тях и Съединени американски щати, отбелязва вестникът. Добавя се, че Съединени американски щати нямат желание да влизат във война с Иран.

"Главната цел на новото разполагане на американски сили в страните от Залива е за предприемане на взаимни дейности, които да възпират Иран от опити за военна ескалация на ситуацията и за офанзиви против страните от Залива или против американски ползи в района, а не за война против Техеран " написа вестникът, като цитира добре осведомени източници от района.

Вестникът напомня за осъществените тези дни бомбени саботажи против няколко търговски кораба и танкери в Залива. А американското Централно командване, което дава отговор за района, съобщи тази седмица, че американските сили в Ирак и прилежаща Сирия са сложени в положение на нараснала подготвеност поради "достоверни " закани от иранските сили.

Ройтерс напомня, че ситуацията в региона на Персийския залив се изостря с всеки минал ден вследствие на войствените словесни престрелки сред Вашингтон и Техеран, пораждащи опасения от американско-ирански боен конфликт. В сряда Съединени американски щати изтеглиха съвсем целия състав на посолството си в иракската столица Багдад, оставяйки там единствено най-насъщния личен състав поради заканите от прилежащ Иран, с който иракските шиитски милиции са тясно свързани. В същото време Съединени американски щати усилват военното си наличие в района, обвинявайки Иран, че заплашва американските военни сили и ползи. Техеран пък назовава тези стъпки на Съединени американски щати "психологическа война " и "политическа игра ", отбелязва Ройтерс.

Днес Съединени американски щати насочиха предизвестие към самолетните компании, летящи в региона на Персийския залив ,

че има заплаха самолети, изпълняващи цивилен полети да бъдат "идентифицирани неправилно ". В изказването на Федералното авиационно ръководство на Съединени американски щати се акцентират рисковете, които настоящето напрежение поражда в един район, който е от основно значение за международния въздушен превоз. То също така послужи като тъмно припомняне за случай отпреди 30 години, при който американските въоръжени сили смъкват по простъпка ирански пътнически аероплан, убивайки всички 290 души на борда.

Петролният колос ЕксонМобил е евакуирал всички свои задгранични чиновници и служащи от иракското петролно находище "Уест Курна 1 "

край Басра и ги изпраща със самолети в Дубай, оповестиха три източника, представени от Ройтерс. Производството на нефт в находището не е наранено от евакуацията и продължава обикновено, откакто е било поето от иракски инженери, оповестиха източници от иракската петролна промишленост.

Персоналът е евакуиран на няколко стадия късно нощес и рано тази заран. Засега не се оповестяват аргументи за незабавната евакуация.

Американският съдружник Бахрейн предизвести своите жители да не пътуват до Иран и Ирак

и прикани тези, които към този момент са там, да се върнат неотложно. Министерството на външните работи на Бахрейн стимулира предизвестието с "нестабилна конюнктура в района, рискови събития и евентуални закани ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР