Свободната търговия носи ползи за европейската икономика, но понякога неоправдано

...
Свободната търговия носи ползи за европейската икономика, но понякога неоправдано
Коментари Харесай

Търговски войни: как да отговори ЕС?

Свободната търговия носи изгоди за европейската стопанска система, само че от време на време безпричинно високи мита лимитират достъпа до задгранични пазари или конкурентни артикули идват в Европейски Съюз на извънредно ниски цени. Европейски Съюз може да се отбрани по разнообразни способи в границите на интернационалните правила, наложени от Световната комерсиална организация (СТО).

Международен арбитраж - ролята на СТО

Европейският съюз и страните в него са измежду 164-те членове на СТО. Организацията съществува, с цел да подсигурява реализирането на интернационална търговия при обективни условия. Тя има пълномощия да преглежда търговски разногласия и да постанова своите решения. Това е пособие в предишното за попречване на скъпо струващи търговски войни.

Всеки член на СТО може да направи недоволство за нарушаване на контрактуваните правила и да потърси обезщетение.

От основаването на СТО през 1995 година Европейският съюз е бил страна по 181 каузи: в 97 случая той е бил просител, а в 84 случая против него са били правени недоволства.

Внос на дъмпингови цени

Правилата на СТО не стопират Европейски Съюз да се намесва против внасянето на артикули в Европа на извънредно ниски цени, което нанася вреди на локалните производители. Причините за този дъмпинг могат да бъдат разнообразни - липса на конкуренция в страната на генезис на стоките, тежко държавно субсидиране на продукцията или неспазване на трудови или екологични стандарти.

Европейският съюз може да отговори с налагането на анти-дъмпингови мита. През 2017 година Парламентът гласоподава актуализация на законодателството, което дефинира по кое време и по какъв начин става това. Тези нови правила ще бъдат допълнени с ограничения против вноса при несправедливи условия, които се чака да бъдат гласувани на пленарно съвещание на Екологичен потенциал през май.

Търговските разногласия в сегашното - от стомана до маслини

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи неотдавна, че ще наложи спомагателни мита върху вноса на стомана и алуминий. Парламентарната комисия по интернационална търговия дефинира решението като недопустимо и несъвместимо с разпоредбите на СТО. Парламентът ще разиска отговора на Европейски Съюз с комисаря по търговията Сесилия Малмстрьом на пленарната сесия в Страсбург на 14 март.

Депутатите също по този начин са загрижени за митата в Съединени американски щати върху маслини от Испания, наложени през януари, откакто американските управляващи взеха решение, че маслините се внасят на цени под пазарните. Европейската комисия ще изясни своята позиция пред Парламента също на 14 март.

Търговските разногласия в предишното - банани и говеждо

Европейски Съюз и Съединени американски щати са имали търговски конфликти в предишното - да вземем за пример, във връзка с европейските мита върху бананите, които затрудняваха достъпа на латиноамерикански страни до пазара за сметка на други страни в Африка, Карибския басейн и Тихоокеанския район.

Европейски Съюз е имал разногласия и със Съединени американски щати и Канада по отношение на вноса на говеждо месо, третирано с хормони, което Европейски Съюз счита за евентуално рисково за здравето. Конфликтът бе позволен през 2012 година, откакто Европейски Съюз се съгласи да усили вноса от двете страни на говеждо месо, нетретирано с хормони.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР