Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов започна обучението на учители

...
Свищов. Стопанска академия Димитър А. Ценов започна обучението на учители
Коментари Харесай

Стопанска академия „Д. А. Ценов” в Свищов стартира обучения на учители по проект на МОН и СБУ

Свищов. Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” стартира образованието на учители по план „ Повишаване на финансовата просветеност и икономическата просвета на възпитаници 5-10 клас в българските учебни заведения ”. Свищовското висше учебно заведение е определено за сътрудник по плана, който се осъществя от Министерството на образованието и науката (МОН) и Синдиката на българските учители (СБУ). В рамките на плана Академията ще организира образования на 150 учители от пет района на България, които ще мултиплицират получените познания измежду своите сътрудници и възпитаници. Това оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение .

Официално стартът на образованията бе даден в Стопанската академия с присъединяване на учители от междинните учебни заведения от община Свищов. Срещата откри доцент доктор Румен Ерусалимов – заместник-ректор „ Студентска политика, институционални връзки и продължаващо образование ”. Чрез онлайн връзка в срещата се включи и основателят на плана доктор ик. Янка Такева – ръководител на СБУ и член на Съвета на настоятелите на Стопанската академия.

Приветствие към присъстващите учители и университетски преподаватели сервира ректорът на Свищовската академия – проф. доктор Марияна Божинова. Тя акцентира, че планът е новаторски, забавен и доста потребен, като съобщи: „ За Стопанската академия е чест и отговорност, че тъкмо ние сме определени от Министерството на образованието и науката и от Синдиката на българските учители да осъществим образованието по този план. Това е неоспорим отзив за признанието и доверието, което МОН и СУБ имат към качеството на университетския състав на СА „ Д. А. Ценов ”. По думите на ректора, изборът на обучител не е инцидентен, защото точно в Свищовското висше учебно заведение са основани и първата финансова катедра, и първата застрахователна катедра в България.

„ Стопанската академия към този момент 85 години се развива, основавайки се на своите обичаи в образованието по стопанска система, в комбиниране с непрекъснати нововъведения ”, сподели още проф. Божинова. Тя изрази убеденост, че стартиралият план ще бъде извънредно потребен за младежите, тъй като едно общество и една страна ще бъдат толкоз по-добре, колкото по-грамотни – финансово и стопански, са по-голямата част от популацията. Ректорът увери учителите, че за осъществяване на образованието им е обезпечен високо ерудиран хабилитиран преподавателски състав и пожела триумф на основателите и на участниците в плана.

След формалното разкриване стартира и образованието по авансово конкретизирана образователна стратегия. Ръководителят на катедра „ Обща доктрина на стопанската система ” – доцент доктор Людмил Несторов, срещна аудиторията с съществени понятия в икономическата доктрина. Темата „ Пари и заем ” е създадена от доцент доктор Марин Маринов – учител в катедра „ Финанси и заем ” и финансов шеф на Академията.

Ръководителят на първата в България застрахователна катедра – катедра „ Застраховане и обществено дело ” и зам.-ректор – доцент доктор Румен Ерусалимов, презентира „ Застраховане – правила и процедура ”. „ Данъци и други обществени вземания – надзор, отговорности, наказания ” бе тематиката на доцент доктор Пепа Стойкова от катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ”. Обучение по предприемачество учителите получиха от доцент доктор Искра Пантелеева – началник на катедра „ Индустриален бизнес и предприемачество ”.

Академичните преподаватели предоставиха на учителите и особено създадени за плана обучителни материали, с които да ги подкрепят в работата им с учениците. След извършеното образование учителите получиха документи.

Предстои провеждането на още четири присъствени образования в градовете Велико Търново, Габрово, Плевен и Враца. Ще бъде извършена и заключителна конференция в град София, на която ще бъдат регистрирани резултатите от образованието. Целта е по-широко разпространяване на постигнатото и правене на рекомендации за възстановяване на финансовата просветеност и икономическата просвета в българските учебни заведения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР