Свищов. Престижна награда от Национален литературен конкурс на християнска тема

...
Свищов. Престижна награда от Национален литературен конкурс на християнска тема
Коментари Харесай

Престижна награда от Национален литературен конкурс на християнска тема спечели поетеса от Свищов

Свищов. Престижна премия от Национален книжовен конкурс на християнска тематика завоюва поетеса от Свищов. Писателката Стефания Цанкова се класира на второ място в надпреварата „ Моят храм в 185 думи “, което се организира във връзка със 185-ата годишнина на храм „ Св. вмчк Георги “ в Каварна. Стефания Цанкова описа за предаването „ Добре пристигнали в Свищов “ на Радио „ Фокус “ – Велико Търново , че уредник на състезанието е редакцията на енорийския бюлетин „ Вяра и Дело “.

Получени са 101 произведения – 58 стихотворения, 27 есета и 16 къси описа от общо 88 създателя (72 дами и 16 мъже). Най-младият участник е на 12 години, а най-възрастният – на 80. Журито бе в състав доцент доктор Елена Симеонова, доктор Ивана Радонова и презвитера Ренета Трифонова.

Първата премия в надпреварата получи Ева Иванова от София, втората е за свищовлийката Стефания Цанкова, а третата – за Лилия Кашукеева от Стара Загора. Инициаторите прецизират, че творбите, класирани от 1-во до 13-то място ще бъдат оповестени в специфичен брой на енорийския бюлетин „ Вяра и Дело “. Освен това всички 55 творби, получили три позитивни оценки от журито, ще бъдат издадени в специфична брошура, посредством която на собствен ред да доближат и вдъхновят още доста хора за положително и за благи каузи.

Свищовската лауреатка Стефания Цанкова акцентира, че от дълго време се е отказала от присъединяване в литературни състезания, тъй като се е отдала на образование на млади литературни гении по креативно писане, както и на научна работа и креативен срещи със свои фенове. Християнската тематика на това съревнование я е предизвикала да изпрати свое ново стихотворение, отдадено на нейните безредици в храма Господен, на Вярата в Бог, на творчеството, разкриващо положителното и милосърдието у хората. Стихотворението ще бъде част от нейната 21 авторска православна художествена книга, която ще бъде показана напролет в Германия. След това тя ще откликне на предложения на български общности в Англия, Гърция и Норвегия.

Писателката е дълготраен учител по български език, литература и история. Тя е приключила българска лингвистика и история. Специализирала е библиотекознание и книгопис. Автор е на 20 книги с лирика и приказна прозаичност, които са владеене на най-големите международни библиотеки. Първата й стихосбирка със заглавие „ Идвам от Дунава ” е оповестена през 1989 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР