Свищов. Научна сесия Икономически растеж в променяща се икономика –

...
Свищов. Научна сесия Икономически растеж в променяща се икономика –
Коментари Харесай

Велико Търново: Резултатите от реализираните през 2017 г. научноизследователски проекти бяха представени на научна сесия в Стопанска академия „Д. А. Ценов”

Свищов. Научна сесия „ Икономически напредък в изменяща се стопанска система – действителност, прогнози, тактики за развиване ” провежда Институтът за научни проучвания при Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанската академия . Целта на форума бе показване на резултатите от научноизследователски планове, финансирани от държавната дотация за научна активност през 2017 година в свищовското висше учебно заведение. На събитието участваха отрасловият заместник-ректор „ Научноизследователска и планова активност ” доцент доктор Тодор Кръстевич, зам.-ректорът по „ Учебна активност ” проф. доктор Марияна Божинова, зам.-ректорът по „ Акредитация и ръководство на качеството ” проф. доктор Георги Иванов, членове на университетския състав на Стопанска академия, докторанти и студенти.
Директорът на Института за научни проучвания – доцент доктор Анелия Радулова презентира резултатите от извършената през 2017 година акция за финансиране на присъщата научноизследователската активност в Академията. Тя разясни, че през 2017 година утвърдени за финансиране са 23 плана – 20 екипни научноизследователски и 3 за отчасти финансиране на научни конгреси. В осъществяването на плановите действия са взели участие 118 научни служащи от Стопанска академия, от които 64 хабилитирани и 54 нехабилитирани преподаватели. Броят на докторантите и студентите, взели участие в научноизследователските екипи е респективно 28 и 56.
В подтекста на поставените през годината цели за научноизследователската активност, плановете се диверсифицират по следния метод: по Приоритет 1 „ Пазари, ръководство и нововъведения в стопанската система на знанието ” са финансирани 6 планове, по Приоритет 2 „ Финансова непоклатимост, стопански политики, регулации и стабилно развиване ” са финансирани 11 планове и по Приоритет 3 „ Глобализация, конкурентоспособност и съдействие за образован напредък ” – 6.
Съществен акцент се сложи върху главните научни резултати от осъществените научноизследователски планове, като доцент Радулова показа в елементи постигнатите в границите на осъществяването на всеки план научни приноси. Научната продукция, генерирана в хода на осъществяване на плановете през 2017 година, резултира в създаването и публикуването на студии в Алманах Научни проучвания. В рамките на отчетния интервал са предадени за печатане 20 студии, завършени в том със заглавие „ Икономически напредък в изменяща се стопанска система – действителност, прогнози, тактики за развиване ”.
През 2017 година в СА „ Д. А. Ценов “, с отчасти финансиране от целевата дотация, са проведени и извършени 2 интернационалните научни конференции и 1 юбилейна научна сесия, в които присъединяване са взели 221 учени от страната и чужбина със 151 научни отчети.
Участие в Научна сесия „ Икономически напредък в изменяща се стопанска система – действителност, прогнози, тактики за развиване ” взеха представители на всички научноизследователски екипи, като в границите на събитието те презентираха резултатите от осъществяването на своите планове. Зам.-ректорът по научноизследователска и планова активност, доцент Кръстевич взе интензивно присъединяване в последвалата полемика. С оглед ресурсното и времево поръчителство на събитието, бяха обособени 2 научни секции с модератори – членове на Академичната експертна комисия. Представените презентации бяха обект на необикновен интерес от страна на аудиторията, сложиха се забележителен брой въпроси, които сътвориха предпоставки за реализирането на забавна и градивна научна полемика.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР