Свикнали да слушаме за приказната красота на тези дами от

...
Свикнали да слушаме за приказната красота на тези дами от
Коментари Харесай

Клеопатра и още 8 грозни жени от историята, които всички смятат за красавици

Свикнали да слушаме за приказната хубост на тези дами от минали столетия, през днешния ден е задоволително да чуем техните имена, с цел да изпитаме удивление към тях. Оказва се обаче, че те в реалност напълно не са били по този начин красиви, както се твърди за тях в някои историческите летописи и книги.

Клеопатра

Познаваме я като последния държател на Египет от династията на Птолемеите. В плен на хубостта на именитата египетска кралица попадали редица мъже, най-известните от които Юлий Цезар и Марк Антоний. Всеки мъж бил подготвен да я последва до края на света и да извърши всяка нейна волност. Царицата на Египет освен съумявала да накара всички да повярват в хубостта ѝ, само че и до ден сегашен съумява да бъде въплъщение на женствеността и сексуалността.

Но имало и такива, които не се поддавали на нейните прелести. Те описвали Клеопатра като елементарна жена с невисок растеж, огромен нос и дребни очи. Всъщност съгласно последни научни разкрития Клеопатра е била от африкански генезис. Те имала африканска кръв в жилите си, твърди австрийски екип, изследвал гроба на сестра ѝ Арсиное в Ефес, днешна Турция. Тезата е изложена в документалния филм на Би Би Си "Cleopatra: Portrait of a Killer ". Според традицията Клеопатра, последната кралица на Египет, е била от гръцки генезис, наследничка на Птолемеите, властващи в Египет от времето на Александър Македонски. Откритите в Ефес остатъци на родната ѝ сестра Арсиное обаче разкриват африкански черти. Според доктор Хилке Тюр от Австрийската академия на науките находката е неповторима, а концепцията, че майката на Арсиное е била от африкански генезис е същинска сензация, отваряща нова врата към фамилията на Клеопатра. Доколко тази теза е вярна, и до каква степен общо има тя с изказванията на други съвременници на последната египетска кралица, че тя надалеч не била толкоз красива, е към момента мъчно да се каже.

Ан Болейн

Кинематографичният облик на Ана Болейн трансформира злополучната брачна половинка на крал Хенри VIII, която е екзекутирана по заповед на брачна половинка си, в същинска съдбовна хубавица. Съвременници пишат за нея: „ тя е костелива, с мрачно лице, с изпъкнали очи и дълъг нос и взе краля с просветеност и ловкост “.

Освен всичко друго, Болейн е имала ужасяващ темперамент, била арогантна, отмъстителна и доста алчна. Ан направила невъзможното за това време – тя се влюбила в Хенри VIII и го принудила да се разведе със брачната половинка си, с цел да се ожени за нея. Тази жена просто знаела по какъв начин да се хареса на всеки мъж, който пожелаела. Или най-малко по този начин се говорело за нея.

Царица Тамара

Много историци към момента спорят за външния тип на грузинската кралица. Повечето са уверени, че тя е била нежно и красиво момиче, което е запомнено в историята като знак на женската мъдрост. Но има и такива, които не пеят хвалебствени песни за Тамара, вярвайки, че външният ѝ тип мъчно може да се назова прелъстителен. Наистина, в случай че се съди по някои фрески, кралицата имашела кръгло цялостно лице, дребен нос, тънки устни и ниско чело.

Роксолана

Жената, която плени сърцето на Сюлейман и стана негова законна брачна половинка обратно на всички правила и закони. В телевизионния сериал "Великолепният век " в нейната роля се превъплъщава красивата и ефектна актриса Мерием Узерли, само че в исторически източници се твърди, че Хюррем султан надалеч не била толкоз красива, какъв брой я разказват романизираните версии и филми.

Извън двореца се чудели по какъв начин такава жена можело да се омъжи за султана, защото високият ѝ растеж (тя била по-висока от господаря си), мощната ѝ физика, очевидното наднормено тегло и необятното ѝ лице несъмнено не били пример за хубост от това време. Разбира се, през днешния ден не е допустимо да се реши тъкмо какъв е бил външния ѝ тип. Още повече че художниците по това време рисували облика на великата Хюррем въз основата на описанията на евнусите.

Има и още едно доказателство за непривлекателния външен тип на тази жена, самата Роксолана написа за това в писма до Сюлейман:„... спускам грозното си лице към твоите благословени крайници “.

Полин Виардо

Още едно грозно момиче, което съумява да стане муза на такива велики хора като Шопен, Шуман, Менделсон и Тургенев. Руският публицист се възхищавал на външния ѝ тип, макар че тя била надалеч от идеалната хубост в визиите както за това време, по този начин и през днешния ден.

Екатерина Нелидова

Хайнрих Хайне написа за нея, че е пейзаж, по едно и също време другоземен и колосален. Тези думи единствено приказват, че екранизациите са надалеч от действителността. Екатерина Нелидова е следващото момиче, което мъчно може да се назова хубавица. Съвременниците настояват, че е била интелигентна, само че не и красива.

Мерилин Монро

За секс иконата на Холивуд се приказва, че не е била нищо изключително, преди да се подложи на пластичните интервенции. Всъщност носът ѝ фактически бил по-голям спрямо чипото носле, с което вечно ще я запомним, само че надали това в действителност я е правело да наподобява по-грозна.

Факт обаче е, че Мерлин е директно доказателство, че можеш да правиш каквото си поискаш с външния си тип, в случай че искаш кариерата ти да стартира да върви нагоре. Тъжно, само че факт.

Елизабет I

За дъщерята на Хенри VIII също била мъчно да се каже, че била хубавица, само че това не ѝ попречило да има голям брой любимци и да ръководи страната. Тя завладявала мъжете с радостния си манталитет и способността си да се показва съвършено в обществото.

Изабела I Кастилска

Съвременниците означават нейното вродено достойнство, само че тя не може да се назова хубавица. Въпреки че Христофор Колумб бил удивен от нея, доста мъже не разбирали по какъв начин може да се хареса жена с толкоз характерен външен тип.

Между другото, Изабела е най-известната „ мръсница “ в историята в дословния смисъл на думата. При обсадата на Гренада тя се заклела да не се къпе, до момента в който градът не падне. Наложило ѝ се дълго да изчака. В резултат на това бельото на Нейно Величество придобило жълтеникав нюанс, който по-късно испанците гордо почнали да назовават „ Изабел ".

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР