Свидетели сме на пореден политически фарс - партията ИТН, която

...
Свидетели сме на пореден политически фарс - партията ИТН, която
Коментари Харесай

Опозиционната ИТН бърза с избора на нови шефове на БНБ



Свидетели сме на следващ политически фарс - партията Има Такъв Народ, която завоюва изборите и има най-вече депутатски кресла, преди дни се самообяви за съпротива, а в този момент напира да избере идващото управление на Българската Народна банка.

Ще е повече от необичайно, в случай че парламент, който не може да излъчи държавно управление и евентуално скоро ще бъде разхлабен, назначи новите ръководители на Българска народна банка, от които ще зависи и стабилността на банковата система, и това какъв брой бързо и по какъв начин страната ни ще влезе в еврозоната. Направо ще налее масло в огъня на подозренията, че тъмни сили вършат подмолни сделки, бързайки да се възползват от политическата неразбория и да изпреварят задаващите се следващи предварителни избори.

Спешаването е реалност. Едва почнала работа, новосформираната парламентарна комисия по бюджет и финанси към този момент утвърди процедурните правила, по които ще бъдат определени идващите членове на управата на националната банка. Темата влезе в незабавния дневен ред по гледище на ръководителя на комисията Любомир Каримански - по специалност банкер, сега народен представител от " ИТН ". Още преди месеци плъзна слух, че Каримански е кандидат за поста шеф на Българска народна банка. Мълвата се поххрани от неочакваната интензивност на банкера, който стартира да се появява в медиите с рецензии към Българска народна банка. За отбелязване е, че Има Такъв Народ се разгласи за съпротива, само че това не спря партията да настани свои хора на шефските места в основни комисии в Народно събрание като бюджетната, които нормално се взимат от партиите, които ръководят и надлежно носят политическа отгворност, не от техните съперници.

Вярно е, че мандатът на Димитър Радев отпред на централната банка е изминал, само че просрочване се е случвало и с други гуверньори. Има и доста други значими държавни институции с сходни закъснения, като КЕВР да вземем за пример, където ръководителят Иван Иванов от две години ръководи в условия на изминал мандат, само че за тях хората на Слави Трифонов не демонстрират угриженост.

Към момента с изтекли мандати са шефът Димитър Радев (от 15 юли) и Нина Стоянова, подуправител (от 29 юли). Има Такъв Народ желае в този момент да бъде определен и другият подуправител, който оглавява ръководство " Емисионно " (т.е. валутния борд), защото мандатът Калин Христов изтича на 24 октомври.

Партиите ще имат единствено три дни за размисъл, преди да внесат своите оферти за възобновяване на състава на УС на Българска народна банка, гласят утвърдените от бюджетната комисия процедурни правила за избора.

Реакции

Идеята за експресното избиране на ръководители на Българска народна банка от разпадащ се парламент не мина без рецензии. Кирил Ананиев от ГЕРБ изиска удължение на периодите, в които партиите да предложат свои кандидатури. „ Не търсим чистачка или продавачка в плод-зеленчук, а най-хубавата кандидатура за шеф на Българска народна банка. Това не е по никакъв начин елементарно, вършим значим избор за сложна и виновна позиция “, аргументира се той. Петър Чобанов от Движение за права и свободи пък изиска прецизиране на всички периоди за значимия избор. А от Българска социалистическа партия настояха за 15 дни за номинации. " Този парламент би трябвало да избере началник на Българска народна банка и процедурата да бъде приключена, другояче да не се занимаваме въобще с това “, изрази мнение Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Пламен Данаилов от „ ИТН “ отбрани " бързата писта ": " Всички знаехме по кое време изтича мандатът на шефа на Българска народна банка, процедурата можеше да бъде открита още на 15 април, по тази причина считам, че е обикновено всички политически сили да са подготвени с предложенията си. Ако това в този момент ги изненадва, по-зле за тях “, изясни депутатът, който бе претендент за финансов министър в несъстоялия се кабинет на Има Такъв Народ. " Да, в действителност не търсим краставичар, само че всички сме знаели доста добре по кое време изтича мандатът ", посочи и съпартиецът му Каримански.

Сега следва продедурата за избор на ръководители на Българска народна банка, утвърдена от бюджетната комисия в четвъртък, да бъде гласувана и в пленарната зала. Не е ясно по кое време ще стане това, само че като се има поради припряността на Има Такъв Народ, точката може да влезе за разглеждане още идната седмица.

(Нищо) персонално

В края на юни в изявление за " Банкер " Любомир Каримански насочи мощни рецензии към Българска народна банка, като разяснява, че Българска народна банка не е взела нужните ограничения във връзка с безобразията в ББР и не е защитила публичния интерес при решението на предното държавно управление ББР да стане акционер в ПИБ, купувайки акции на висока цена. Каримански се оплака, че е бил заставен да не работи в български банки - поради " напън през Българска народна банка " върху него.

Юлиана Бончева, " Сега "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР