Съюзът на екскурзоводите в България излезе с отворено писмо до

...
Съюзът на екскурзоводите в България излезе с отворено писмо до
Коментари Харесай

Екскурзоводите против становище на КЗК: Принизяват професията ни

Съюзът на екскурзоводите в България излезе с отворено писмо до всички политически сили в България по отношение на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което може да бъде премахната забраната на екскурзоводите от чужбина, съпътстващи чужденци, да изнасят сказка отвън транспортното средства. 

През февруари Комисия за защита на конкуренцията стартира инспекция на текстовете, залегнали в Наредбата за образованието, практическата подготовка и професионалната подготовка за придобиване на провоспособност за практикуване на специалността " Екскурзовод ", които бяха признати при започване на 2016 година

Според Комисия за защита на конкуренцията регистърът за екскурзоводи не би могъл да даде информация на потребителите, от която те да могат да създадат осведомен избор на екскурзовод.

В Наредбата са разказани условията към образованието на всеки, който желае да практикува тази специалност. Това може да е всеки човек със приблизително или висше обучение със особено добита степен на професионална подготовка.

Комисия за защита на конкуренцията е открила, че нормативната уредба (в мощ от 2016 г.) съдържа ограничавания на конкуренцията. Оттам дават като образец условието за дееспособност, което " може в някаква степен да стесни броя на участниците на пазара, вследствие на което да бъдат повишени цените ".

Комисия за защита на конкуренцията вижда и ограничение на конкуренцията и в възбраната за задгранични екскурзоводи да приказват на туристите отвън транспортното средство.

" Изпитът за придобиване на правоспособност изисква прекомерно необятни познания, които може да не са нужни за образуване на съответните туристически обиколки. За екскурзовода е значимо да е осведомен с туристическите обекти в обитаемоте места, в които реализира активност, а не с всички туристически обекти в страната и обвързваните с тях подробни исторически и други данни ", показва в позицията си регулаторът, представен от в. " Дневник ".

Според Комисия за защита на конкуренцията специалността не изисква въвеждането на специфични ограничения за отбрана на потребителите, защото тези услуги не са определящи за здравето и живота им.

Срещу мнението на КЗП са и от Министерството на туризма, и самите екскурзоводи 

" Изключително сме афектирани и огорчени да прочетем в решението на Комисия за защита на конкуренцията, че положителното име на специалността ни се принизява до най-ниско равнище и се обезценяват професионалните умения на българските екскурзоводи. Нещо повече, в оповестеното от Комисия за защита на конкуренцията мнение за специалността на " Екскурзовод‘ ", се внушава, че е ненужна и се твърди, че тя би трябвало да е общодостъпна за всеки субект, ползващ интернет ", написа в писмото на Съюза на екскурзоводите, изпратено до .

От Съюза допълват, че не всяка информация за забележителности в интернет обаче е достоверна.

Председателят на организацията Христина Неделчева изясни, че екскурзоводите употребяват писания на учени в другите сфери (история, археология, изкуство, архитектура и др.). 

" Нима за България не е значимо кой и по какъв начин я показва през задграничните туристи? Нямаме ли държавна политика за това по какъв начин желаеме да бъдем представяни пред света? Би следвало да имаме! Или сме подготвени на разгадаем на всеки инцидентен клиент в България да показва нейната история по собствен метод и обектите от културно-историческото й завещание, след бърза информация в интернет ", питат от Съюза на екскурзоводите.

Според тях не трябва да се разрешава на " всеки инцидентен жител " да работи като екскурзовод.

" Болшинството туристи са некомпетентни във връзка с обстоятелствата, свързани с културно-историческите обекти. Как биха могли да преценяват дали друго лице е умело? Естествено, че изборът на всеобщия екскурзиант ще падне върху тези нерегламентирани лица, които им описват глупави смехории и си измислят или преиначавят историческата информация, с цел да са занимателни ", счита Неделчева.

Евентуалното унищожаване на възбраната задгранични водачи да реализират функционалностите на екскурзовод отвън рейса в България няма да докара до пълноценното опознаване на България от страна на пътуващите туристи, считат от Съюза на екскурзоводите.

" Твърдението в мнението на Комисия за защита на конкуренцията, че от качеството на предлаганите услуги ще зависи дали екскурзоводът ще остане на пазара, е безспорен волунтаризъм. Според тази теза Комисия за защита на конкуренцията няма нищо срещу на пазара да се оферират некачествени услуги ", допълват още те.

И от Министерството на туризма считат, че въвеждането на условие за дееспособност е от значително значение за по-добра регулация, високо качество и добър имидж на екскурзоводската специалност.

" Ролята на екскурзовода е извънредно значима в популяризирането на туристическите обекти и капацитета на България като туристическа дестинация ", пишат от МТ. 

Според министерството издадените документи за завършено обучение и добита професионална подготовка не са гаранция, че съответният човек е приспособен да упражнява специалността, а с изпита за дееспособност се потвърждава използването на съответните професионални познания, умения и компетентности в действителна работна среда.

От екскурзоводите се изисква приключено висше или приблизително обучение с избран профил, добита подготовка по специалността, на практика стаж, а по-късно се минава и през изпит. Ведомството напомня, че Законът за туризма не планува следващ надзор върху качеството на услугите на екскурзоводите.

По данни на министерството през последните години известността на специалността нараства и в същото време доста понижава броя на упражнявалите я нерегламентирано. Вписаните правоспособни екскурзоводи в Националния туристически указател след изпит са 456, а вписаните по право са 1195. Делът на сполучливо издържалите претенденти варира сред 54.3% и 90% на обособените изпити, сочи статистиката.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР