Световният шампион за 2019 година Ойт Танак завоюва своята втора

...
Световният шампион за 2019 година Ойт Танак завоюва своята втора
Коментари Харесай

Танак се поздрави с втора поредна победа, Рованпера спечели пауърстейджа

Световният първенец за 2019 година Ойт Танак завоюва своята втора поредна и общо трета победа от началото на сезона в Световния рали шампионат, откакто завоюва асфалтовото рали „ Ипр Белгия “.

Естонецът стартира последния ден на конкуренцията с задатък от 8.2 секунди пред Елфин Еванс от Тойота, като до обяд уелсецът стопи 1.5 от пасива си. В първата права след сервиза обаче Танак съ върна половин секунда на водача на Тойота, разликата сред тях бе 3.3 в интерес на Еванс. Това обаче не бе задоволително уелсецът да завоюва първата си победа за годината и той остана втори в цялото рали и в неговия финален стадий, в който се раздадоха бонус точките.

Самият пауърстейдж бе извоюван от Кале Рованпера, който извърши своята стратегия максимул след отпадането си още във втората права на ралито в петък и завоюва петте точки, към които се целеше. Освен Рованпера и Еванс точки от последната права завоюваха още Тиери Нювил (Хюндай), който отпадна през вчерашния ден, Танак и Такамото Кацута (Тойота).

В крайното класиране на ралито третото място зад Танак и Еванс зае Есапека Лапи (Тойота), който имаше една спокойна неделя, в която нямаше потребност да натиска, защото имаше голяма преднина пред водачите зад себе си, както и огромен пасив по отношение на първите двама. Четвърти на финала се класира Оливър Солберг (Хюндай), за който това е най-хубаво класиране в кариерата в Световния рали шампионат.

Топ 5 в Белгия добави Такамото Кацута, а зад тях десетката затвориха водачите от WRC2 Стефан Лефебр (Ситроен), Андреа Микелсен (Шкода), Йоан Росел (Ситроен), Крин Инграм (Шкода) и Николай Грязин (Шкода). 

В генералното класиране в WRC след края на деветия от общо 13 кръга, макар отпадането си в Белгия Рованпера остава отпред с актив от 203 точки и преднина от 72 по отношение на Танак. Трети към този момент е Еванс, който обаче има пасив от 87 пункта по отношение на своя съотборник Рованпера.

Сезон 2022 в Световния рали шампионат продължава след три седмици с гръцкото рали „ Акрополис “.

Снимки: Gettyimages

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР