Световният политически и бизнес елит се събра на годишния форум

...
Световният политически и бизнес елит се събра на годишния форум
Коментари Харесай

Мейв Макмаан, Euronews: В петък ще разберем ще се случи ли магията в Давос

Световният политически и бизнес хайлайф се събра на годишния конгрес в Давос. Лидерите на Съединени американски щати, Англия, Китай и Русия обаче не отидоха за събитието в Швейцария. Защо и какви в действителност са резултатите, които светът чака, попитахме кореспондента на Euronews Мейв Макмаан. С нея беседва интернационалният ни редактор Лора Карамфилова.

Какви са главните тематики на полемики на водачите тази година? Очакват ли се някакви изненади?

- Добър ден, поздрави от швейцарския ски курорт Давос. 53-ият стопански конгрес преди малко стартира. През идващите 5 дни - 50 държавни ръководители, 19 гуверньори на банки, хиляди делегати от частния и обществения бранш се събират тук, с цел да разискват най-наболелите проблеми пред Европа и света през днешния ден. Както знаете, най-важната тематика е войната в Украйна и резултатът, който глобите имат върху международната стопанска система. Както и инфлацията, поскъпналият живот в цяла Европа и несъмнено – в България. Преди форума в социологическо изследване доста хора декларират, че считат, че през 2023г. Светът ще изпадне в криза. И с изключение на стопанската система – климатичните промени. Ето заставам тук в Давос, където по принцип има метър, метър и половина сняг, а в този момент има доста малко. Това е алегорично, демонстрира резултата на световното стопляне. Показва, че има потребност от незабавни и ефикасни ограничения за справяне с казуса и реализиране на задачите на Парижкото съглашение.

Мотото на тазгодишния конгрес е Сътрудничество във фрагментиран свят. Знаем обаче, че водачите на най-големите страни няма да участват. Може ли да има съдействие без тях? Какво значи отсъствието им?

- Много добър въпрос. Защото, когато нашите фенове гледат форума в Давос, те си показват най-влиятелните водачи, които се събират и си приказват. Но единственият водач на страна от Г7, който е тук, е Олаф Шолц – немският канцлер. Британският министър председател Риши Сунак не е тук. Много хора взеха решение да не идват, а това е показателно, може би даже не наподобява добре. Има толкоз проблеми, неравенства, бедните стават по-бедни, богатите стават по-богати. Защо ли тези водачи да идват тук, на това първокласно място, а да не стоят по бюрата си и да работят. Но дано напомня, че това събитие се организира за 53-ти път. За първи път се провежда през 1971г от немския икономист Клаус Шваб. Идеята е била да се приготви света за идната година, да се улесни съдействието сред частния и обществения бранш. За това, несъмнено, е належащо да се поддържа връзка и по тази причина Давос е годишното събитие точно за това - за запознанства. Не единствено по време на панелите или в Конгресния център, само че и по време на обяд, вечерно време. Тогава също се вършат бизнес и политика.

Какви са предстоящите резултати от срещите тази година?

- Ще би трябвало да изчакаме и да забележим. Днес е едвам първият ден. Утре ще чуем изявление на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Тя е тук с 10 еврокомисари и ще показа своя проект за Европа за 2023г. В сряда ще чуем и немския канцлер Олаф Шолц. Тук има и голяма украинска делегация. Има и доста представители на частния бранш. Затова и този петък ще разберем ще се случи ли магията тук в Давос. Ще има ли същинско съдействие с същински резултати за живота на хората или това е било просто занимателно събитие за едно привилегировани хора.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР