Световният недостиг на енергия заплашва да се превърне в цялостна

...
Световният недостиг на енергия заплашва да се превърне в цялостна
Коментари Харесай

Световният недостиг на енергия заплашва да се превърне в цялостна глобална криза



Световният дефицит на сила заплашва да се трансформира в цялостна световна рецесия , демонстрира разбор на американското финансово издание Barron`s.

Сцените във Англия през уикенда напомняха за 70-те години на предишния век, откакто английски водачи стояха на опашки пред хиляди бензиностанции на острова на фона на страховете от дефицит на гориво, провокирани от неналичието на водачи на камиони за транспорт на значимото гориво. Но суматохата по бензиностанциите е в действителност маловажно събитие, се показва в коментар на Barron`s опline.

По-важното е, че цените на природния газ в Европа и по целия свят скочиха трагично предвид на дефицит, което води до по-високи сметки на семействата и банкрут на редица снабдители на комунални услуги.

Ценовият растеж на природния газ в Европа провокира редица отрицателни резултати, в това число риск от дефицит на храна и на енергийни снабдители.

Проблемът евентуално ще се популяризира из целия европейски континент през идващите месеци и ще заплаши почналото икономическо възобновяване, предизвестяват бизнес анализатори.

Домакинствата са изправени пред експлодиращи сметки за сила, а предприятията, които не могат да си разрешат увеличените разноски, могат да излязат от бизнеса.

Негативните въздействия обаче могат да бъдат още по-сериозни.

Два завода за торове във Англия към този момент бяха принудени да затворят заради по-високите цени на газ на едро. Това може да наподобява без значение, само че може да се окаже в основата на разрастваща се рецесия.

Въглеродният диоксид (CO2) е непряк артикул от индустриалния развой за торове и CO2 е основен за производството на храни. Използва се за газирани питиета, вакуумно пакетиране на храна и за замайване на отглежданите животни, които би трябвало да бъдат по-късно заклани - да не приказваме за процеса на изстудяване при атомните електроцентрали или при някои хирургични процедури.

Двата английски завода създават 60% от въглеродния диоксид на Обединеното кралство и затварянето им значи, че производителите на храни стартират да предизвестяват за сериозен дефицит на храна и месо по рафтовете на питателните магазини.

Nippon Gases, един от най -големите дистрибутори на естествени газове, съобщи пред " Файненшъл таймс ", че доставките му на CO2 в Европа са намалели на половина тази година заради стремителните цени. Във Англия лобито на месната индустрия също предизвести, че преработвателите на месо може да се наложи да затворят още тази седмица заради неналичието на въглероден диоксид.

Недостигът на природен газ е породен от по-студеното време в цяла Европа през месеците април и май, от някои спирания на добивите в газови залежи в Норвегия и Русия и на по-голямото търсене в Азия, което пренасочи част от международния трафик на полутечен природен газ (LNG) към азиатския район.

Този дефицит провокира растеж в цените на природния газ в Европа с 280% от началото на годината и със 100% в Съединени американски щати.

Някои европейски политици също по този начин подозират, че Русия отхвърля да усили доставките за Европа, единствено с цел да потвърди, че спореният й газопровод " Северен поток 2 ", който се сблъска с съпротива от страна на държавните управления на Съединени американски щати и от самия Европейски съюз, би трябвало да бъде приключен без закъснение.

В резултат на рецесията резервоарите за предпазване на газ в Европа са цялостни едвам на 72% преди зимния сезон, спрямо нормалните 87% по това време на годината, отбелязва икономистът от банката ING Уорън Патерсън.

Негативното влияние ще бъде друго в обособените страни, като ще бъде по-слабо изразено в Съединени американски щати, където потребителите на газ са най-вече промишлени, предвижда американката банка Morgan Stanley. В Европа пък Англия, да вземем за пример, е по-зависима от газ от Франция, която разполага с гъста мрежа от нуклеарни електроцентрали.

Икономическите последствия обаче ще обиден всички.

Норвегия към този момент даде обещание, че ще усили доставките си на природен газ за Европа. Предстояща мека зима може да помогне за връщане на цените на по-ниски равнища, а оттатък това някаква форма на заменяне на сила - да вземем за пример от естествена газ към въглища - би могла да помогне ненапълно за облекчение на дефицита. Същевременно доставките на полутечен природен газ в Европа могат да се усилят през идващите месеци.

Ако обаче това не се случи, икономическото възобновяване, което към този момент наподобява отслабено от мощно заразния Делта вид на ковид, ще понесе спомагателен удар. Инфлацията може да стане трайно по-висока, в сравнение с чакат икономистите и централните банкери, като в това време могат да зародят политическите проблеми, когато семействата получават високите сметки за газ и електричество.

Правителствата ще би трябвало да оказват помощ за намаляване на въздействието, което да докара до спомагателен напън върху обществените финанси, откакто държавните задължения набъбнаха по време на Covid пандемията. Някои държавни управления към този момент започнаха да субсидират сметките за сила или да оказват поддръжка на най-засегнатите от рецесията предприятия.

Същевременно Китай попадна в лична енергийна рецесия, защото дефицитът докара до рекордни цени на въглищата и повишаване на разноските за природен газ. Това стартира да оказва в допълнение отрицателно въздействие, като производството в редица китайски фабрики, в това число някои, доставящи елементи на американски колоси като Apple и Tesla, е спряно. В резултат на това Nomura и China International Capital Corp към този момент намалиха прогнозите за растежа на втората по величина международна стопанска система.

Междувременно цените на петрола нараства с близо 2% по време на търговията в понеделник, а американската банка Goldman Sachs увеличи прогнозата си за цената на петрола Брент до 90 $ от предходна прогноза за 80 $, като също по този начин подвигна и ценовата си прогноза за американския лек недопечен нефт WTI до 87 $ за барел.

Банковите анализаторите показаха, че ураганът Айда може да окаже по-продължителен отрицателен резултат върху петролното производството в Мексиканския залив. Те прибавиха, че световният недостиг на търсене и предложение на нефт е по-голям от предстоящото, защото възобновяване на търсенето, потърпевшо поради Делта разновидността на Covid-19, е по-бързо от предстоящото. Тенденциите за световен дефицит на природен газ и за търсене на нефт през зимата са в мощно прогресивен посока, считат те.

Ноемврийските фючърси на петрола Брент набъбнаха до нов тригодишен връх от 79,90 $ за барел, а декемврийските фючърси - към 79,05 $ за барел.

В същото време ноемврийските фючърси на американски лек недопечен нефт WTI нарастнаха до 75,70 $ за баел, а декемврийските - към 75,00 $ за барел.

Фючърсите на американския природен газ пък нарастват с нови към 7%. " Повишената възможност за второ събитие на климатичния феномен " Ла Ниня " тази зима ще накара купувачите на газ да засилят търсенето на пазарите за доставки ", показаха анализатори от BCA Research.

По-същественият въпрос в световен проект е дали наличните енергийни проблеми ще попречат на икономическото възобновяване или не. Във всеки случай, макар всички приказки за преход към така наречен " зелена сила ", посочени нагоре събития демонстрират, че международната стопанска система към момента е мощно задвижвана от обичайните изкопаеми горива.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР