Световният модел “лечение в едно посещение” навлиза и у насИ

...
Световният модел “лечение в едно посещение” навлиза и у насИ
Коментари Харесай

Ходим по-малко на зъболекар заради пандемията. Какъв е резултатът?

Световният модел “лечение в едно посещение” навлиза и у нас
И в областта на стоматологичните услуги годината минава под знака на коронавирус пандемията. Неволята форсира доста процеса по цифровизация, като слага акцент върху опциите за отдалечено обслужване, обобщава Десислава Власакиева, началник бизнес развиване на Nano Academy Custer - неправителствена организация, която образова дентални експерти за новостите в специалността.

През миналата 2020 година сполучливо е преодоляна една от основните спънки за даването на качествени услуги у нас - дистанцията. Тенденцията в международен мащаб е One day dentistry или лекуване в едно посещаване, което намира своето естествено отражение в страната ни.

“Днес сполучливо можем да разчитаме една коронка да бъде направена от 3D принтер за краткотрайни зъби, от 3D щемпел на железна основа за металокерамика, както и от фрез уред за направа на зъб от цирконий за по-малко от час. Снемането на зъбен отпечатък цифрово пък лишава по-малко от 10 минути на зъболекарския стол, а изпращането на файла в принт център, без да има значение къде се намира, лишава секунди. Процедури, които преди години отнемаха седмици човешки труд и логистика, през днешния ден са налични в границите на денонощие”, споделя Власакиева.

Новите технологии ни обезпечават време, а положителните експерти - безкомпромисно качество на стоматологичните услуги. Ако до преди няколко години 3D печатът бе употребен за произвеждане на ключодържатели, то през днешния ден има трайно наличие в медицината. Принтирането освен на железни структури, само че и 3D щемпел на дентални смоли разрешава на стоматолозите и зъботехниците да работят върху здрава, сигурна и извънредно точна основа на налична цена”, разяснява още Власакиева. И добавя, че обратно на упованията, от този вид услуги се възползват освен медиците в огромните обитаеми места, само че и доста прогресивни стоматолози в по-малките.

Така се преодолява още един проблем - по време на Covid доста хора понижиха пътуванията си и не желаят да посещават огромни центрове в огромните градове. Това значи, че лекуване би трябвало да им бъде препоръчано в техния град, при доверения им доктор.

“Страната ни е измежду водачите в Европа по брой дентални експерти на 100 000 поданици. Това е положителната вест. Лошата е, че те са неравномерно разпределени и в случай че в Пловдив на един доктор се падат 580 поданици, то в Разград цифрата е 1800. Към момента е мъчно да се каже изрично дали пациентите от районите в по-висок риск получават грижа в други обитаеми места или са лишени от нея. Но е реалност, че пътуването затруднява пациентите допълнително”, споделя Власакиева.

Две услуги, които адресират този проблем, ще маркират развиването в бранша през 2022 година, съгласно специалистите. Това са мобилните рентгенови лаборатории и гостуващите хирурзи. Така в дребните обитаеми места и при трудноподвижните хора ще доближава обслужване на международно равнище.

Дигитализацията в стоматологията води до няколко съществени промени: понижаване на честотата на визити на пациентите и понижаване времето на единично посещаване. С струпване, оптимизацията на време ще се отрази и на достъпността. Процесът се следи в Съединени американски щати през последните години като резултат от ограничението на каузи на човешкия труд.

По думите на Десислава Власакиева способи на зъболечение от международен порядък у нас ползват 8% от денталните експерти и капацитетът за прогрес е сериозен. “Като член на интернационалната организация за цифровата стоматология - DDS, следя динамичността в цифровите технологии в международен мащаб, които напредват бързо и считам, че процентът на новите технологии у нас има капацитет да се усили фрапантно в идващите няколко години: интраорални, настолни и лицеви скенери, компютърна томография, програмен продукт за планиране и произвеждане благодарение на компютър и индустриални процедури като фрезоване и 3D печата трансформират метода, по който лекуваме нашите пациенти. Те от своя страна стават все по-информирани и за благополучие – все по-грижещи се за оралното си здраве и хигиена. “, добавя Власакиева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР