Световният ден за борба с рака на 4 февруари е

...
Световният ден за борба с рака на 4 февруари е
Коментари Харесай

Световен ден за борба с рака

Световният ден за битка с рака на 4 февруари е самодейност, стартирала преди 20 години за привличане на внимание към казуса и поощряване на ограничения за решаването му. Европейският съюз е вложил милиарди евро в научно-изследователска активност за лекуването на рака.

Прочетете какво прави Европейски Съюз за подобряването на здравето на европейците.

Данни за рака в Европейски Съюз

През 2018 година 3 млн. души в Европейски Съюз са били диагностицирани с рак, а 1,4 млн. души са умряли от онкологични болести. Това прави рака втората водеща причина за гибелта на хората в Европейски Съюз след сърдечно-съдовите болести. Във от ден на ден европейски страни ракът е водеща причина за гибелта на хората на възраст сред 45 и 64 години.

Ракът в Европейски Съюз

На всеки девет секунди някъде в Европейски Съюз се диагностицира нов случай на рак.
До 2035 година се чака удвояване на случаите на рак, а към 40% от хората ще бъде наранени от заболяването в избран миг от живота си
Съществуват повече от 100 типа ракови болести.

Ракът може да засегне всекиго, на всякаква възраст. Депутатът Янина Охойска (ЕНП, Полша), която се лекува от рак на гърдата, декларира: „ Това е нещо, което по някакъв метод сплотява Европа, нали? Защото дружно можем да се борим с нещо, което визира всекиго, в смисъл че никой не е изключен от тази лотария ".
Мерките на Европейски Съюз против рака

От 2007 година Европейският съюз е вложил към 3 милиарда евро в разнообразни действия ‒изследователски планове, клинични проучвания и стратегии за образование.

Европейски Съюз добавя също по този начин ограниченията, предприемани на национално равнище, посредством:

усилване на съдействието и на обмена на информация;
приемане на законодателство за ограничение на въздействието на рискови фактори (като тютюна, пестицидите и канцерогенни материали на работното място);
осъществяване на осведомителни акции.

Профилактиката, ранното диагностициране и достъпът до качествени здравни грижи са главните цели за Европейския парламент. Около 40% от раковите болести могат да бъдат предотвратени в днешно време благодарение на съществуващото здравно знание.

" Европейският съюз би трябвало да направи повече, да работи по-усилено, да окаже напън на страните членки да одобряват нужните стратегии за наблюдаване, които могат да оказват помощ за ранно диагностициране ", съобщи ръководителят на Парламента Давид Сасоли.

40% ; от раковите болести през днешния ден са предотвратими


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР