Не е тайна, че боровинките са не само вкусни, но

...
Не е тайна, че боровинките са не само вкусни, но
Коментари Харесай

Виното ще се превърне в следващата суперхрана: от какво предлагат да се прави

Не е загадка, че боровинките са освен вкусни, само че и се считат за нещо като суперхрана - плодовете са богати на микронутриенти като витамини и минерали. Боровинките са и антиоксидант, а съгласно някои учени яденето на боровинки има изгоди за здравето на хората.

В ново изследване екип от университета в Кордоба отиде по-далеч, предполагайки, че изгодите от яденето на боровинки в действителност могат да бъдат увеличени, в случай че плодовете са вярно обработени. Известно е, че обработката на храната от време на време може да промени питателните свойства на продукта, тъй че създателите на ново изследване се пробваха да схванат дали ще работи, в случай че извършите вино от плодовете.

В проучването учените са употребявали боровинки, събрани от Уелва в Южна Испания. След това плодовете се натрошават и се прибавят към захарен разтвор - получават се общо 8 литра боровинков сок, към който се прибавя и малко количество квас.

На първия стадий учените мерят концентрацията на антиоксидантни съединения, а точно:

антоцианини;
флавоноли;
флаван-3-оли;
танини;
витамин Ц;
антиоксидантна интензивност.

На втория стадий сокът се разделя в равни количества в 8 колби, разграничени на две групи, загряти на водна баня:

при 17,2°C;
при 21,1°C.

Във всяка група две колби бяха подложени единствено на частична ферментация, което докара до сладко вино, а други две бяха подложени на цялостна ферментация, с цел да се получи изсъхнало вино. След това учените взеха малко количество вино от всяка колба и проучиха концентрациите и интензивността на антиоксидантите в него, след което ги съпоставиха с истинския сок.

Резултатите са оповестени в списанието ACS Food Science & Technology и се оказват доста забавни, пише IFLScience. Виното от боровинки съумява да резервира някои от евентуалните изгоди на плода – всички виновност демонстрират по-висока антиоксидантна интензивност от истинския сок от боровинки.

Авторите на проучването също откриха, че другите условия за подготвяне на вино имат прочут резултат върху концентрациите на обособените съединения. Например:

продължителната ферментация понижава концентрациите на антоцианини, флавоноли и танини;
нараснали равнища на флаван-3-ол;
при по-високи температури виното имаше на половина по-малко витамин С;

По този метод учените стигнаха до заключението, че боровинковото вино в действителност може да усили оптимално изгодите от плодовете, а температурата и времето на ферментация въздействат на състава на антиоксидантите. За страдание, проучването не е взело поради усета на виното, а единствено неговите евентуални изгоди за тялото.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР