Световните цени на хранителните продукти достигнаха рекордно високи стойности през

...
Световните цени на хранителните продукти достигнаха рекордно високи стойности през
Коментари Харесай

ООН: Световните цени на храните удариха рекорд заради войната в Украйна

Световните цени на питателните артикули доближиха рекордно високи стойности през март, защото съветската инвазия в Украйна провокира "сътресения " на пазарите на съществени зърнени култури и растителни масла, заяви Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации.
Прекъсването на експортните потоци вследствие на нашествието от 24 февруари и интернационалните наказания против Русия породиха опасения за международна рецесия на глада, изключително в Близкия изток и Африка, където към този момент се демонстрират верижните резултати.
На Русия и Украйна, чиито обширни зърнопроизводителни райони са измежду главните международни житници, се пада голям дял от международния експорт на няколко съществени първични материали, сред които пшеница, олио и царевица.
"Световните цени на питателните артикули направиха забележителен скок през март и доближиха най-високите си равнища до момента, защото войната в Черноморския район популяризира разтърсвания на пазарите на съществени зърнени култури и растителни масла ", се споделя в изказване на ФАО.
Индексът на цените на питателните артикули на ФАО, който към този момент регистрира връх през февруари, се увеличи с 12,6% през предишния месец, "правейки великански скок до ново най-високо равнище от основаването си през 1990 година ", обявиха от организацията на Организация на обединените нации. Индексът, който мери месечната смяна в интернационалните цени на кошница от хранителни артикули, доближи приблизително 159,3 пункта през март. Скокът включва нови рекордни стойности за растителните масла, зърнените храни и месото, съобщи ФАО, като добави, че цените на захарта и млечните артикули "също са се повишили доста ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР