Световните пазари са разтърсени от появата на пет развиващи се

...
Световните пазари са разтърсени от появата на пет развиващи се
Коментари Харесай

Как БРИКС ще повлияе на петролния пазар

Световните пазари са разтърсени от появяването на пет разрастващи се стопански системи, които са на път да се откъснат от сегашния международен ред.

През август, по време на годишната среща на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), могат да бъдат взети значими решения с далечни последствия за петролните и енергийните пазари, в това число отвод от петродолара.

Страните от БРИКС привлякоха вниманието предходната година, когато обмисляха да поканят нови членове. Съюзът в допълнение притегли внимание след основаването на Новата банка за развиване – различна финансова институция за разрастващите се страни, препоръчана от Китай, която оспорва господството на западните/глобалните финансови институции като Световната банка.

През 2023 година ползата на Саудитска Арабия към присъединение към БРИКС стана явен, свързан от обтегнатите връзки със Съединени американски щати и засилените връзки с Китай и Русия. Забележително е, че през март Кралството възобнови формалните си дипломатически връзки с Иран с посредничеството на Китай, сигнализирайки за присъединението си към орбитата на БРИКС.

В средата на март МВФ заяви, че общият Брутният вътрешен продукт на петте страни от БРИКС надвишава този на Г-7. Тази забележителна смяна в международната икономическа мощност обаче получи лимитирано внимание в европейските и американските медии.

През април БРИКС още веднъж влезе в заглавията на медиите, като 19 страни показаха интерес да се причислят към групата. До средата на май броят на претендентите за участие в БРИКС набъбна до 25 , а още пет страни демонстрираха интерес към потреблението на планувата от БРИКС цифрова валута за интернационална търговия, в това число с нефт и артикули, свързани с петрола.

Решенията, взети преди и по време на годишната среща на БРИКС през август, ще имат обилни световни последствия, като могат да засилят към този момент забележителното геополитическо въздействие на групата.

Влияние върху петролния пазар

Нарастващата икономическа мощност и геополитическото въздействие на страните от БРИКС имат директно отражение върху енергийния бранш. Например, техните постоянни търговски връзки разрешиха на Русия да устои на западните наказания, наложени в отговор на спора в Украйна. По-специално Индия се трансформира в най-големия покупател на недопечен нефт “Уралс ”, като през март на нея се паднаха близо 50% от целия подобен експорт. Продажбите на Русия за Индия са се нараснали неведнъж след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година Освен това както Индия , по този начин и Китай внасят съветски недопечен нефт на цени, надвишаващи наложения от САЩ/ЕС ценови таван от 60 $ за барел, което води до рекордно високи потоци към Китай.

Включването на Саудитска Арабия в БРИКС би засилило още повече тяхното въздействие, защото тогава групата ще включва два от трите най-големи производители на нефт в света. Освен това съществуващите търговски и капиталови връзки на Саудитска Арабия с членовете на БРИКС, изключително с Китай и Индия, вършат включването ѝ още по-логично. Например, Китай и Индия са най-големите вносители на саудитски недопечен нефт и петролни артикули, а Saudi Aramco е направила обилни вложения в планове в двете страни.

Нов международен ред

Администрацията на Байдън, отчитайки намаляването на въздействието си в Близкия изток заради обтегнатите си връзки със Саудитска Арабия, неотдавна усили военното си наличие на Арабския полуостров. Това изпитание обаче може да се окаже незадоволително, с цел да се възвърне изгубеното въздействие.

Важно е да се означи, че с изключение на Саудитска Арабия и други страни от Близкия изток, в това число ОАЕ и Иран, са изразили интерес към присъединение към БРИКС. Тези страни са членове на ОПЕК+ и са огромни производители на нефт със обилни търговски връзки с Индия и Китай.

Освен това няколко страни производителки на нефт като Алжир, Казахстан, Нигерия и Венецуела също показаха интерес да се причислят към БРИКС. Ако всички тези страни бъдат признати, алиансът БРИКС+ ще включва по-голямата част от производството на ОПЕК+.

Струва си да се означи, че водачите на доста от тези страни показаха подготвеност да правят интернационалните покупко-продажби, в това число с нефт, във валута, друга от щатския $. Потенциалната загуба на дългогодишния статут на щатския $ като преобладаваща валута за търговия с нефт и други артикули може да има обилни стопански последствия за Съединени американски щати и техните съдружници.

Водена от Китай и в по-малка степен от Индия, групата БРИКС се нарежда като евентуална опасност за открития международен ред в региона на петрола и интернационалната търговия. Решенията, взети от членовете на БРИКС по време на срещата им в Южна Африка през август, могат да ускорят установяването на нов международен търговски ред или отклоняване от съществуващия. Последиците от тези решения са обилни и огромни.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР