Световната здравна организация (СЗО) свиква спешна среща, за да обсъди

...
Световната здравна организация (СЗО) свиква спешна среща, за да обсъди
Коментари Харесай

Как се разпространява маймунската шарка?


Световната здравна организация (СЗО) привиква незабавна среща, с цел да разиска взрива от маймунска шарка в Европа. Една от най-засегнатите страни е Англия.

Само през вчерашния ден доказаните случаи на Острова се усилиха с 11 и към този момент са общо 20. Вирусът е засечен в 7 други страни, отвън Централна и Западна Африка, където всекидневно се среща болестта.

При първия случай, появил се преди към 2 седмици, английските здравни управляващи съумяха елементарно да проследят източника на болестта. Пациентът явно се беше заразил при пътешестване в Нигерия.

Проследяването на идващите случаи обаче се оказва доста по- мъчно. Засегнатите пациенти не са пътували преди този момент до Африка и не са били в контакт с други регистрирани заболели. Това навежда експертите на догатката за разпространяване по сексуален път.

„ Маймунската шарка е вирусна зараза, а източникът са дребни бозайници, нормално гризачи в горите на Западна Африка и Централна Африка. Хората се заразяват, в случай че по някакъв метод влязат в контакт с тези животни. След това инфекцията може да се популяризира от човек на човек. Това, което нормално виждаме, е, че може един или двама души да се заразят и по-късно вирусът умира, тъй като не е доста инфектиран измежду човешката популация “, разяснява проф. Джими Уитуърт, професор по интернационално публично здраве в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина.

Заболяването нормално стартира с тресчица и главоболи, хората усещат мощна отмалялост. След това избива обрив – огромни мехури. Именно този обрив е инфектиран. Разпространява се посредством непосредствен контакт или допиране на кожата, или посредством контакт със спално долни дрехи и разнообразни предмети. При доста непосредствен контакт може да се популяризира и при кашляне.

„ Доста обезпокоителен от позиция на публичното опазване на здравето е и е нещо, което би трябвало в действителност бързо да овладеем. Но няма потребност от суматоха. Маймунската шарка няма да аргументи зараза, каквато аргументи коронавирусът “, счита проф. Уитуърт.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР