Световната здравна организация (СЗО) смята, че човечеството трябва да се

...
Световната здравна организация (СЗО) смята, че човечеството трябва да се
Коментари Харесай

СЗО: Световната общност да се готви за ново измерение на пандемията

Световната здравна организация (СЗО) счита, че човечеството би трябвало да се приготви за ново измерение на пандемията. Тя вижда това като една от основните тематики за полемика на обновената в понеделник телеконференция за 73-ата годишна международна сесия на организацията (9-14 ноември).

Както отбелязва СЗО в изказване, оповестено в Женева преди форума, международната общественост би трябвало " да се приготви за нова пандемия още в този момент ". „ Видяхме през миналата година, че страните със мощна здравна инфраструктура за подготвеност за незабавни случаи съумяха да работят бързо, с цел да овладеят и управляват разпространяването на вируса SARS-CoV-2 ", споделиха от организацията.

На 73-ата асамблея, първата част от която се организира в Женева на 18-19 май, се възнамерява да се одобри резолюция " за усилване на подготовката за незабавни здравни обстановки ". Проектодокументът от седем страници приканва страните да „ дадат приоритет на най-високо политическо равнище " на по-добрата готовност за изключителни обстановки. Той също по този начин загатва нуждата от обезпечаване на „ съответно заплащане " за здравните експерти, смисъла на образованието на здравния личен състав и „ усилване на ролята на локалните здравни служащи ". Според СЗО би трябвало да се „ подсигурява, че всички страни са по-добре оборудвани за разкриване и реагиране на COVID-19 и други рискови инфекциозни болести ".

СЗО има вяра, че световната общественост е в положение да победи COVID-19 посредством просвета и взаимност. Въпреки че пандемията от ковид е световна рецесия, " доста страни и градове сполучливо са предотвратили и направлявали предаването, употребявайки изчерпателен и учреден на обстоятелства метод ", се споделя в изказването. В тази връзка СЗО напомня, че светът се е обединил към " проект за ускорение на създаването на ваксини, диагностика и терапия ".

Според СЗО асамблеята има за цел да удостовери, че световната общественост ще успее да откри решения за основни здравни провокации като имунизация, възстановяване на здравето на възрастните хора и битка с туберкулозата и грипа. Форумът ще разиска 10-годишен проект за битка с „ подценяваните " тропически заболявания, както и казуса с менингита, епилепсията и други неврологични разстройства и с питателните проблеми за деца и майки.

Проведена посредством телеконференция през май заради пандемията от ковид, първата част от Световната здравна асамблея беше отдадена на битката против COVID-19. Двата дни от форума не бяха задоволителни за разискване на други настоящи въпроси. Асамблеята приключи работата си, като реши да я възобнови по-късно през 2020 година

В резолюция, призната на сесията на 19 май, членовете на СЗО обявиха, че популацията на света би трябвало да има " повсеместен, обективен и своевременен достъп " до качествени и налични медикаменти против ковид. В документа се споделя, че сесията „ признава основната лидерска роля на СЗО и главната роля на системата на Организация на обединените нации за ускорение и съгласуване на повсеместен световен отговор на пандемията COVID-19 ". Асамблеята разпореди на генералния шеф на СЗО да " инициира " развой на безпристрастна, самостоятелна и всеобхватна оценка " на отговора на СЗО на пандемията допустимо най-скоро.

Световната здравна асамблея е висшият орган на СЗО. Сесиите се организират годишно, нормално през май, и в тях вземат участие делегати от всички 194 страни-членки на СЗО. Основната функционалност на сесията е да дефинира световните политически насоки в работата на организацията. Асамблеята назначава генералния шеф на СЗО. От 2017 година тази служба се заема от Тедрос Аданом Гебрейесус, някогашен началник на етиопското министерство на опазването на здравето.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР