Световната здравна организация (СЗО) предупреди във вторник Covid-19 да не

...
Световната здравна организация (СЗО) предупреди във вторник Covid-19 да не
Коментари Харесай

СЗО предупреди Covid-19 да не се третира като грип



Световната здравна организация (СЗО) предизвести във вторник Covid-19 да не се третира като ендемично заболяване като грип, а не като пандемия, заявявайки, че разпространяването на разновидността Омикрон към момента не се е нормализирало, оповестява Ройтерс.

Коментарите идва единствено ден, откакто в понеделник министър председателят на Испания Педро Санчес сподели, че може би е време да се промени метода, по който се наблюдава еволюцията на Covid-19, с цел да се употребява способ, сходен на този като при грипа, защото смъртността от ковид е намаляла. Това би означавало отнасяне на вируса като " ендемична болест ", а не като пандемия.

" Все още имаме голяма неустановеност и ковид, който се развива много бързо, налагайки нови провокации. Със сигурност не се намираме сега, в който можем да го назовем ендемичен “, сподели старшият чиновник за незабавни случаи на СЗО за Европа Катрин Смолуд на брифинг за пресата.
Според доктор Смолуд Covid-19 " не е на никое място покрай превръщането му в ендемичен вирус ". Тя добави, че вирусът " може да стане ендемичен с времето " според от световния отговор и % на имунизация.

Регионалният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге пък сподели, че повече от 50% от популацията в Европейския район, който включва и някои западни и централноазиатски страни, ще бъде инфектирано с Омикрон през идващите 6-8 седмици, съгласно данни на Университет на Вашингтон.

" Регионът е записал над 7 милиона новосъобщени случая на ковид през първата седмица на 2022 година, което е повече от двойно единствено за интервал от две седмици. Към 10 януари 26 страни оповестяват, че всяка седмица над 1% от популацията им е инфектирано с Covid-19 ", добави Клуге.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР