Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че използването на големите езикови

...
Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че използването на големите езикови
Коментари Харесай

Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове

Световната здравна организация (СЗО) предизвести, че потреблението на огромните езикови модели с изкуствен интелект може да докара до неточности в опазването на здравето и да подкопае доверието в надеждността на изкуствения разсъдък, заяви ДПА.

СЗО сподели, че гледа на потреблението на изкуствен интелект в здравния бранш с възторг. Организацията обаче също се притеснява, че общоприетите ограничения за сигурност не се ползват, когато става дума за огромни езикови модели.

Сред опасенията на СЗО е подозрението, че данните, употребявани за образованието на изкуствения разсъдък, може да са предубедени и да генерират подвеждаща информация – това може да сътвори опасности за здравето на хората, за поддържането на безпристрастието и приобщаването в опазването на здравето. С огромните езикови модели може също да бъде злоупотребено за разпространяването на извънредно безапелационна дезинформация.

„ Големите езикови модели генерират отговори, които могат да се сторят авторитетни и правдоподобни на крайния консуматор. Тези отговори обаче биха могли да са изцяло неправилни или да съдържат съществени неточности, изключително когато става дума за отговорите, свързани със здравето “, сподели СЗО.

Организацията предложи тези нейни опасения да бъдат прегледани, както и да бъдат ясно оценени изгодите от огромните езикови модели, преди те да бъдат употребявани.

Източник: Ада Ефтимова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР