Световната здравна организация (СЗО) потвърди днес 780 случая на маймунска

...
Световната здравна организация (СЗО) потвърди днес 780 случая на маймунска
Коментари Харесай

СЗО съобщи за 780 случая на маймунска шарка в 27 страни

Световната здравна организация (СЗО) удостовери през днешния ден 780 случая на маймунска шарка в 27 страни по света. Те са регистрирани в страни, където болестта всекидневно не се е разпространявало, съобщи ДПА. Последните данни не включват случаите в африканските страни, където вирусът се смята за ендемичен.

На 21 май 80 случая в 12 страни.

"В момента рискът за публичното здраве в световен мащаб се прави оценка като сдържан, поради че за първи път се откриват толкоз доста случаи на маймунска шарка ", сподели СЗО.

Служители предизвестиха обаче, че рискът за публичното здраве "може да стане висок, в случай че вирусът успее да се утвърди в неендемични страни като всеобщ човешки патоген ".

Маймунската шарка се счита за по-леко заболяване от едрата шарка, която беше изкоренена през 1980 година Патогенът се предава от човек на човек посредством непосредствен физически контакт.

В края на май СЗО предизвести, че макар ниската инфекциозност, с началото на летния сезон и огромните събирания на хора по време на почивки, празненства и фестивали, разпространяването може да се усили. Някои от европейските държавни управления към този момент са почнали запасяване с ваксини против едра шарка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР