Световната здравна организация (СЗО) и Международният валутен фонд (МВФ) призоваха

...
Световната здравна организация (СЗО) и Международният валутен фонд (МВФ) призоваха
Коментари Харесай

Да се спасят животи или работни места? Дилемата е погрешна

Световната здравна организация (СЗО) и Международният валутен фонд (МВФ) приканиха страните да се борят с пандемията, с цел да могат да възстановят стопанската система, съобщи Франс прес. Според тях човечеството претърпява едни от най-мрачните си моменти.

В публикация в английския в. " Телеграф " ръководителите на двете институции - Тедрос Адхеном и Кристалина Георгиева - твърдят, че светът не трябва да е заставен да избира сред " спасяването на животи или на работни места ", написа Българска телеграфна агенция.

" На пръв взор наподобява, че би трябвало да се направи компромис - или да се спасят животи, или да се спасят средства за оцеляване ", акцентират те. Адхеном и Георгиева обаче са на мнение, че това е неправилна алтернатива, защото е безусловно неотложно първо да се овладее вирусът, с цел да се спасят средствата за просъществуване.

Пандемията от Ковид-19 аргументи гибелта на над 53 000 души по света след оповестението й от Китай в края на декември. Спрени са цели браншове от стопанската система, а над половината население на планетата е призовано или задължено да съблюдава обществена изолираност.

" Световната санитарна рецесия и ориста на международната стопанска система са неразделни една от друга. Борбата с пандемията е нужда, с цел да може стопанската система да се възвърне още веднъж ", акцентират ръководителите на СЗО и МВФ.

От появяването на заболяването до момента 85 страни са поискали финансова помощ от МВФ - нещо невиждано в 75-годишната история на институцията, акцентира Кристалина Георгиева.

Някои страни към този момент стартират да получават средства и СЗО и МВФ приканват техните ръководители да слагат здравните разноски на челно място на целите си.

Адхеном и Георгиева също така насочат и зов още занапред водачите да се активизират в помощ на хората, които живеят в нововъзникващите пазарни стопански системи. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР