Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично

...
Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично
Коментари Харесай

Все повече жени заболяват от рак на гърдата в световен мащаб

Световната здравна организация разгласи рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване измежду популацията на планетата. Статистика сочи още, че през последните 40 години броят на новооткритите случаи с рак на гърдата в страната нараства непрестанно. България не е изключение от тази наклонност.

Днес в небето на София бяха пуснати балони в памет на дамите, изгубили в борбата с рака на гърдата. 1200 балона във въздуха - за всяка жена, която в последната година е погледнала рака в очите и е изгубила в диалога с него. Не го назовават борба. Наричат го път. По него към този момент 20 годинш върви Вера.

" Аз съм диагностицирана с рак на гърдата и през всичките тези 20 години съм се лекувала непрестанно. 20 години по никакъв начин не са малко за човек, който е чул " рак " и не смятам, че на следващия ден е краят ", споделя тя.

Статистиката демонстрира, че предходната година на всеки 100 000 души от популацията 36 дами са умряли с диагноза " рак на гърдата ". Но тази статистика не може и не трябва да се гледа единствено от тъмната страна. Когато е намерено в точния момент, лекуването е сполучливо при повече от 92% от случаите.

" Проблемът в целия свят се усилва. Все повече заболяват. От друга страна това, което е хубавото - все по-малко дами умират. Тези дами живеят живота си, без да имат спомагателни затруднения. Балоните ще стават все по-малко ", споделя доктор Младен Младенов, мамолог в Първа САГБАЛ " Света София ".

И кметът на столицата взе участие в акцията.

" Открит в точния момент, ракът на млечната жлеза е лечим. Аз самата съм ослепителен образец за това. Не се тормозя, в никакъв случай не съм се тормозила, в противен случай - усещам за собствен дълг да прикани всички дами да се преглеждат ", сподели Йорданка Фандъкова.



Все повече дами го вършат. Но въпреки всичко съгласно мамолози на вратата на опазването на здравето тиктака един проблем от години. В листата с профилактичните прегледи не са включени такива за дамите до 49 години.

" Тези, които са до 49, са оставени на самоконтрол и много постоянно има вид да бъде изтърван началният стадий на болестта ", споделя доктор Младен Младенов.

Да се стигне до обзор все пак има метод, въпреки и административно да е по-сложен. Такива прегледи вършат безлатно и от фондацията " Една от 8 ". Вера е част от екипа на организацията. И въпреки самата тя да върви по пътя на лекуването, намира сили да съветва дамите с тази диагноза. отхвърля да вземе болничен Знае, че би било по-лесно за нея, само че знае и друго.

" Знам какъв брой е значимо за една жена, която е чула диагнозата, да пристигна и да види себеподобна, която е вървяла по този път и продължава да върви - да вижда, че е на работното си място ", разяснява Вера.

Вера е забележимата религия, че всичко ще бъде наред. И че с всяка последваща година балоните в небето ще са по-малко.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР