Световната здравна организация наблюдава развитието на два нови подвида на

...
Световната здравна организация наблюдава развитието на два нови подвида на
Коментари Харесай

Омикрон се размножава: колко опасни са новите му варианти


Световната здравна организация следи развиването на два нови подвида на Омикрон: BA.4 и BA.5. Какво се знае за тях досега?

Подвидовете на Омикрон ВА.4 и ВА.5 бяха открити в Южна Африка и в Ботсвана

В хода на пандемията непрестанно се показваха и не престават да се появяват нови разновидности на ковид. През тази седмица Световната здравна организация (СЗО) взе под наблюдаване два нови подварианта на Омикрон. Учени от Ботсвана и Южна Африка са разкрили разновидностите ВА.4 и ВА.5, а сега се изследва каква тъкмо е заплахата от бързото им разпространение и от заразяване с тях.
Редакцията предлага
Мутациите са били установени у четирима пациенти в Ботсвана и у 23 в Южна Африка. Но новооткритите подвидове към този момент са достигнали и до няколко европейски страни: Белгия, Дания, Германия и Англия.

Досега учените и медиците не са открили сериозна епидемиологична разлика сред остарелия вид на Омикрон и двата новикациите не дава мотив за паника. Засега не следим бърз растеж на болестите,. " Появата на модифи на хоспитализациите или смъртните случаи ", споделя доктор Мачидисо Моети, районен шеф на СЗО за Африка.

Нов вид и във Англия

Но във Англия сега се популяризира напълно нов, друг подвариант на Омикрон, наименуван ХЕ. Там към този момент над 1000 души са заболяли от тази разновидност, научаваме от настоящия отчет на съответната работа към Министерството на здравеопазването в Лондон.

Вирусът ХЕ съставлява композиция сред Омикрон ВА.1 () и Омикрон ВА.2, който е най-заразен от всички изброени. С други думи, тази трансформация, открита във Англия, комбинира генетичен материал от разнообразни разновидности, в следствие от което поражда нов подвид на вируса SARS-CoV-2.

Вариантите на вируса се комбинират

Нека да напомни от кое място се появяват новите модификации на вирусите. Понякога при размножаването (копирането) на вирусите пораждат неточности и по този начин се стига до разновидности. Когато структурата на вируса не е изменена, тогава приказваме за " тиха разновидност " или " неточност ". Мутациите в шиповия протеин могат да покачат заразността на вируса. Колкото до разновидността Омикрон ХЕ, той към този момент е композиция от два разнообразни други подварианта. Т.е. двата подварианта на вируса се съдържат в една и съща клетка, едновременно.

В тази клетка те могат да комбинират генетичния си материал и след това да заразяват други хора. Генетичната си информация Омикрон ХЕ е взел основно от Омикрон ВА.2 - трансформация, която не води до по-тежко протичане на заболяването, в сравнение с ВА.1. Това важи, прочее, за всички разновидности на Омикрон:. Но дано да напомним, че Омикрон по тази причина пък е мощно зарáзен.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР