Световната индустрия е силно зависима от TSMC – най-напредналият чипмейкър(снимка:

...
Коментари Харесай

Япония и САЩ ще усвояват 2-нм процес без TSMC


Световната промишленост е мощно подвластна от TSMC – най-напредналият чипмейкър
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Преди три десетилетия Япония контролираше съвсем половината от пазара на полупроводникови чипове, чийто оборот тогава не надхвърляше 38 милиарда $ по настоящи цени. Сега делът на тогавашния водач е намалял до 10%, само че оборотът от чипове се е нараснал най-малко 10 пъти. Съединени американски щати и Япония ще се опитат да овладеят усъвършенстваната литография без присъединяване на Тайван, от който са мощно подвластни в тази област.

Настоящото управление на тайванската TSMC се оказа благосклонно към концепцията за локализиране на производството на чипове по контракт в Съединени американски щати и Япония. Завод на TSMC, кадърен да създава 5-нм артикули, би трябвало да бъде издигнат в Аризона до 2024 година Освен това в Япония ще бъде основано взаимно дружество на TSMC със Sony и Denso в сравними времеви рамки, което ще създава гама от характерни артикули, изискващи литографска технология от 28-нм до 12-нм в това число.
още по темата
Оказва се, че досега на стартирането им в употреба новите уреди на TSMC отвън Тайван няма да употребяват най-модерната литография. В същото време управляващите на Съединени американски щати и Япония са заинтригувани да понижат или даже да преодолеят изцяло софтуерната разлика с Тайван в региона на литографията.

Двете страни ще обединят напъните си, с цел да овладеят взаимно 2-нм и по-модерни софтуерни процеси за произвеждане на чипове, твърди Nikkei Asian Review. Преговорите за партньорство ще се водят от ръководителите на съответните министерства на Съединени американски щати и Япония.

Подобен съюз има рационална основа. В Съединени американски щати IBM продължава да създава усъвършенствани софтуерни процеси, като през май предходната година показва първообраз на 2-нм клетка памет. Но с цел да вкара технологията в всеобщото произвеждане, „ синият колос ” би трябвало да бъде подкрепят от някой. В същото време в Япония има доста експерти както по литографско съоръжение, по този начин и по материали за щемпел на микросхеми, тъй че страната се обрисува като натурален сътрудник.

Предполага се, че Съединени американски щати и Япония ще се опитат да овладеят усъвършенствани способи за дизайн, които разрешават съчетание на разнообразни кристали и подреждането им на няколко равнища. Американските и японските управляващи няма да пестят финансиране за съответните разработки, тъй като даже създателят на TSMC неведнъж е отбелязвал, че Съединени американски щати ще се нуждаят от доста години и стотици милиарди долари за наваксване на софтуерното закъснение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР