Световната икономика е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените

...
Световната икономика е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените
Коментари Харесай

Ако жените имаха равни права с мъжете, светът щеше да е по-богат със 160 трилиона долара

Световната стопанска система е със 160 трилиона $ по-бедна, тъй като дамите по света не престават да нямат равни с мъжете права. Това съобщи на конгрес в София изпълняващият длъжността основен изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева. Тя показа отчет на Световната банка с изводите от съставяния от банката показател " Жени, бизнес и законодателство 2019 година ", написа Мениджър Нюз.

България е първата страна, в която се афишират резултатите от показателя. Изследването отразява подхванатите промени в законодателството по целия свят за тъждество сред половете за последните 10 години. Индексът мери количествено от 0 до 100 пункта по няколко индикатори, последващи живота на една жена:
 Свобода на придвижване - тъй като към момента има страни, в които дамата не може да излезе сама от вкъщи си и без позволение от мъж, член на семействотоЗапочване на работа - към момента опциите в това отношение сред двата пола не са изравнени и даже има доста специалности, които са неразрешени за дами.Заплащане - аршин, по който към момента най-ясно личи неравенството сред двата пола, изразяващо се в разликата сред възнагражденията, които мъжете и дамите получават за една и съща работа.Встъпване в брак - този аршин наблюдава правото на дамата сама да реши по кое време и с кого да встъпи в брак и съответните ограничавания пред това право.Деца - тук индикаторът изследва закони, свързани със заетостта на дамите след бременностПредприемачество - критерият проучва рестриктивните мерки за дами за започване и ръководство на личен бизнесУправление на имущество - индикаторът изследва разликите сред половете във връзка с имущественото и наследственото право.Получаване на пенсия - този индикатор прави оценка закони, засягащи размера на пенсиите при дамите.
" Наричам неравенството сред половете един от най-скъпите, само че решими проблеми, с които човечеството се сблъсква. За тези 10 години сме създали доста, имаме напредък в 131 страни по света, само че през днешния ден към момента средностатистическата жена има единствено три четвърти от правата на мъжете. Прогресът не е задоволително бърз, с цел да можем да използваме този приказен запас, който имаме дамите ", съобщи Георгиева.

Добрата вест от проучването е, че законодателни промени за равнене на опциите сред двата пола се вършат на всички места по света, във всички райони, уточни тя. Според данните от проучването Европа е районът, който е на първо време, до момента в който най-назад са страните от Близкия изток, където дамата има по-малко от 50 % от правата на мъжа.  Шест страни са отпред на показателя с по 100 точки в осемте категории на показателя. Това са Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург, Швеция.

България е измежду първите 30 страни с резултат, непосредствен до 100. Страната ни има общ резултат 93,75 точки от 100 като изостава единствено в индикатора Получаване на пенсия - 50 точки. Покриваме с по 100 точки всички останали 7 индикатора, което значи, че за 10 години България е съумяла доста да усъвършенства своя резултат. По най-слабия към този момент за страната ни индикатор - Получаване на пенсии, изчисленията демонстрират, че цялостно равнене може да бъде постиганто чак към 2037 година. Неравенството все още в парите за старини, които получават българските дами е причина цели 72% от тях да живеят в беднотия. Над 42% от българските пенсионерки получават минимална пенсия, което значи,  че им се постанова да оцеляват с 200 лв. на месец, добави обмудсманът Мая Манолова, която взе присъединяване във форума.

В Топ 5 в света сме обаче с най-хубави резултати по женско водачество в бизнеса, показа още Кристалина Георгиева. Като цяло, най-горям напредък във връзка с законодателното равнене на правата и опциите на дамите е реализиран точно в икономическите области. Но в това време, в тях към този момент има минимум промени.

Най-много промени за интервала са подхванати по индикатор започване на работа. 35 стопански системи са приели законодателство против половото принуждение, след което близо 2 милиарда дами през днешния ден имат повече правна отбрана, в сравнение с са имали преди 10 години. В 22 стопански системи са били отстранени пречките по отношение на това какви специалности могат да упражняват дамите. " Това не значи, че сме в съвършено положение. Законите на книга не значат, че имаме тъждество ", разяснява Георгиева. Като образец в това отношение тя посочи правото на равно възнаграждение за идентичен труд. Разликата в заплащането сред мъжете и дамите продължава да бъде приблизително сред 15 и 20%, за България - към 14%, уточни тя. 

Най-малък е напредъкът в света във връзка с правото на заплатен отпуск, означи още тя.

Като цяло, за 10 години общото равнище на унищожаване на законовото неравноправие е отбелязало усъвършенстване с 5 пункта. От 70 % до 75 на 100 сме се качили в тъждество за последните 10 години, означи тя и оцени тази стъпка нагоре като доста дребна. Ако за 10 години се изкачваме единствено с 5 пункта нагоре, представете си още какъв брой години ни трябват, с цел да стигнем идеалът от 100 пункта, изясни тя.

България е съумяла да отстрани в две области законодателните ограничавания за последните 10 години - правото на заплатен отпуск при развъждане на дете и правото дамата да упражнява избрани специалности. За да достигнем 100 % тъждество сред половете, за България остава да изравни правата във връзка с пенсионирането. Но, както към този момент стана ясно, прогнозата е това да се случи през 2037 година, разяснява още Кристалина Георгиева.

Въпреки законодателните промени, някои специалности не престават да бъдат " резервирани " единствено за мъже, означи на собствен ред външният министър Екатерина Захариева, която бе измежду главните панелисти на форума през днешния ден, извършен в партньорство със Съвета на дамите в бизнеса. Външната политика е един от образците в това отношение - когато поех този пост, от всички 28 страни в Европейски Съюз имаше единствено още една жена външен министър. Сега към този момент сме четири, показа Захариева. В още по-глобален проект, в Организация на обединените нации от 193 държави-членки, единствено 28 имат дами външни министри, добави тя.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР