Министерството на отбраната на Русия предложи преразглеждане на границите на

...
Министерството на отбраната на Русия предложи преразглеждане на границите на
Коментари Харесай

Русия едностранно обяви промяна на границата си, Финландия реагира

Министерството на защитата на Русия предложи преразглеждане на границите на съветските териториални води в Балтийско море, според план на държавен декрет, предизвиквайки упреци от членката на НАТО Финландия.

Според плана на декрет от 21 май министерството предлага поправяне на границата към съветските острови в източната част на Финския залив и към Калининград, предава Ройтерс, цитира Българска телеграфна агенция.

„ Преминаването на държавната граница на Руската федерация по море ще се промени “, се споделя в обобщение на плана на указа.

Предупреждение за обилни превалявания и гръмотевици в сряда

От проектоуказа не стана ясно за какво границата би трябвало да бъде поправена, по какъв начин тъкмо ще бъде поправена и какви - в случай че има такива - съвещания са извършени с други страни към Балтийско море.

Външният министър на Финландия Елина Валтонен съобщи, че Русия би трябвало да съблюдава Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право.

Министерството на защитата изяснява, че премерване на границата от 1985 година по време на Съветския съюз е употребило морски карти от средата на XX век и затова не дава отговор изцяло на по-съвременните картографски координати.

От плана не е ясно по какъв начин тъкмо ще бъде поправена границата и какви, в случай че има такива, съвещания са извършени с други страни към Балтийско море.

Ако упоритостта на съветския президент Владимир Путин при нахлуването в Украйна беше да възпре НАТО, това имаше тъкмо противоположния резултат. През април 2023 година Финландия се причисли към алианса, като повече от удвои дължината на границата на НАТО с Русия, а през март 2024 година Швеция също стана член.

Двете държави драматично разшириха териториалния обсег на НАТО и внесоха обилни качества в организацията. Тяхното участие съставлява огромно затруднение за Москва, само че и нараснали опасности от ескалация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР