+++ Световна премиера на CES 2022 +++ Повърхности на каросерията

...
+++ Световна премиера на CES 2022 +++ Повърхности на каросерията
Коментари Харесай

Магическа смяна на цвета на екстериора: BMW iX Flow с технология E Ink

+++ Световна премиера на CES 2022
+++ Повърхности на каросерията с същинска промяна на цвета с помощта на електрофоретична технология
+++ Потенциал за бъдещо приложение в интериора и екстериора

В интериора на настоящите модели на BMW дигитализацията подсигурява изцяло потребителско преживяване, което се характеризира с характерност и емоционалност. My Modes оферират на лидера опцията да приспособява атмосферата в интериора напълно към персоналното си въодушевление и мечтаното преживяването при шофиране. С BMW iX Flow с технология E Ink на CES 2022 премиум автомобилният производител от Мюнхен обезпечава взор към една технология на бъдещето, която благодарение на дигитализацията може да приспособява екстериора на автомобила към разнообразни обстановки и самостоятелни стремежи. Повърхността на каросерията на BMW iX Flow featuring E Ink може трансформира цвета си според от желанията на лидера.

Франк Вебер, член на борда на шефовете на BMW AG, отговарящ за развойната активност: „ В бъдеще цифровите прекарвания няма да се случват единствено на екрани. Истинското и виртуалното от ден на ден ще се сливат едно с друго. С BMW iX Flow ние вдъхваме живот на каросерията. "

Плавната смяна на цвета е допустима посредством особено създадено фолио на каросерията, коeто е точно насочено към контурите на Sports Activity Vehicle на BMW с чисто електрическо задвижване. Стимулирана от електрически импулси, електрофоретичната технология извежда разнообразни цветни пигменти на повърхността, посредством които каросерията придобива мечтаното оцветяване. „ BMW iX Flow е прогресивен проучвателен и дизайнерски план и добър образец за предвиждащо мислене, което BMW Group потвърждава още веднъж и още веднъж “, сподели Адриан ван Хойдонк, началник на BMW Group Design.



Иновативната технология E Ink основава изцяло нови благоприятни условия за такава смяна на външния тип на автомобила, тъй че той да дава отговор на естетическите желания на лидера, изискванията на околната среда или функционалните условия. С това технологията предлага невиждан капацитет за индивидуализация на външния дизайн. BMW iX Flow с технология E Ink показва този капацитет по впечатляващ метод. На тази база BMW Group продължава да развива технологиите, тъй че да може да се обезпечи една нова форма на индивидуализация както в екстериора, по този начин и в интериора на бъдещите серийни коли.

Още през днешния ден определеният цвят на каросерията е израз на характерността на лидера. Изборът от лакови покрития на каросерията, предлаган за настоящите модели на BMW, покрива доста необятна цветова гама. По този метод може да се осъществя желанието за изключително експресивен, ексцентричен или състезателен външен тип на екстериора, както и желанието за дискретна, изтънчена или елегантна визия. Всяка година ще бъдат представяни нови разновидности, насочени към характерностите на съответния модел, с които марката постоянно да може да постанова нови трендове в региона на външния дизайн.

В бъдеще е допустима една изцяло нова независимост на решенията с помощта на новаторските технологии. „ Това дава на лидера свободата да показва разнообразни аспекти на своята персона или насладата от разнообразието и да ги дефинира по нов метод при всяко пътешестване “, споделя Стела Кларк, началник на BMW iX Flow featuring E Ink. По този метод, също като при модата и статусите в обществените мрежи, автомобилът се трансформира в дипломат на разнообразни настроения и обстановки от всекидневието. “

Смяната на цвета на каросерията като принос за повишение на успеваемостта

Смяната на цвета на екстериора също може да способства за уюта в интериора и за успеваемостта на автомобила. За задачата се вземат поради другите качества на светлите и тъмните цветове при отразяване на слънчевата светлина и обвързваното с това усвояване на топлинна сила. Бялата повърхнина отразява доста повече слънчева светлина от черната. В резултат на това, когато има мощна слънчева светлина и високи външни температури, отоплението на автомобила и вътрешността му може да бъде понижено посредством смяна към ярък външен цвят. При по-хладно време, въпреки това, автомобилът с тъмна каросерия всмуква доста повече топлота от слънчевата светлина. И в двата случая може да се употребява характерна смяна на цвета, с цел да се подсигурява, че мощността за изстудяване или отопление на климатичната система на автомобила може да бъде понижена. Това понижава енергийните потребности на бордовата мрежа, а с това и разхода на гориво респективно сила на автомобила. Следователно в автомобил с чисто електрическо задвижване смяната на цвета според от метеорологичните условия може да способства е за увеличение на пробега. В интериора, да вземем за пример, потреблението на технологията би могло да предотврати несъразмерното нагряване на арматурното табло.

Самата технология E Ink също се характеризира с висока енергийна успеваемост. За разлика от екраните или проекторите, електрофоретичната технология не изисква никаква сила, с цел да поддържа постоянно определения цвят. Токът протича единствено по време на късата фаза на смяната на цвета.

Милиони микрокапсули в основаното по размер фолио

Електрофоретичното оцветяване е основано на технология, която е създадена от E Ink и се употребява в сходна форма при четците на електронни книги. В повърхностното покритие на BMW iX Flow featuring E Ink са интегрирани няколко милиона микрокапсули, всяка от тях с диаметър, равностоен на дебелината на човешки косъм. Във всяка от тези микрокапсули са ситуирани бели пигменти с негативен заряд и черни пигменти с позитивен заряд. В взаимозависимост от определената конфигурация посредством електрическо поле върху повърхността на микрокапсулите се групират белите или черните пигменти и по този метод придават стремежи цвят на каросерията.

Повърхностите на E Ink се състоят от точно изрязанo фолиo от ePaper, коeто се нанася върху каросерията на автомобила. За да се подсигурява, че фолирането също по този начин възпроизвежда присъщите очертания на автомобила и преливането на светлините и сенките, в 3D модел съответният детайл на каросерията се разделя на обособени сегменти с разнообразни размери и се трансферира в двуизмерен модел. Генеративният дизайн и специфичните логаритми основават особено направена конструкция за всеки сегмент, която е тъкмо съобразена с линиите и повърхностите на каросерията.

След това съответните сегменти се изрязват от E Ink фолиo благодарение на технология за лазерно рязане. Това прави двуизмерния материал задоволително еластичен, с цел да бъде нанесен върху триизмерната каросерия. След нанасяне на сегментите от фолио и свързване на зареждането за възбуждане на електрическото поле, цялата каросерия се нагрява и запечатва, с цел да се обезпечи оптимално и отмерено цветопредаване на цялата каросерия при всеки развой на смяна на цвета.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР