Световен ден на целувката (World Kiss Day или World Kissing

...
Световен ден на целувката (World Kiss Day или World Kissing
Коментари Харесай

Целувката под микроскоп, или в дебрите на филематологията

Световен ден на целувката (World Kiss Day или World Kissing Day) се отбелязва на 6 юли. Празникът е фиктивен във Англия, само че последователно приобщава и доста други страни. В безчет градове на планетата ни на тази дата се провеждат разнообразни тематични състезания, а участниците имат късмет да завоюват атрактивни награди и дарове.

Дори и да наподобява, че целувката е нормално, елементарно и разбираемо деяние, това не е тъкмо по този начин. Малцина са наясно, само че съществува специфична просвета - филематология, отдадена на докосването с устни и всички произлизащи от този акт последствия. Ето какво разкриват специалистите в тази област.

Най-напред добре е да се знае, че нормалният за мнозина обред не е характерен за всички нации. През 2015 година откриватели учат 168 култури и се схваща, че целувката е призната едвам за 46% от тях. В някои общности (от останалите) избират да си търкат носовете или да допират челата си, вместо да се допират с устни. Антрополозите допускат, че предците ни са се целували, с цел да изгладят избрани спорове и да се сдобрят. Подобно държание се следи и при актуалните примати. Тоест не е изключено този табиет да се е запазил в наши дни с помощта на античното минало.

За елементарната целувка е належащо да се задейства цялата уста, а за буйната би трябвало да се под напрежение 24 лицеви мускула и 112 постурални - тези, които са нужни за поддържането на тялото в изправено състояние. Също по този начин оралният контакт е развой, който води до загуба на много сила и дава опция да се изгори несъмнено количество калории. Експерти настояват, че целувките даже спомагат за предотвратяването на образуването на мимическите бръчки.

Любопитно е още, че всеки от участниците в този акт на деликатност си разменя с колегата приблизително 9 мл вода, 0,7 мг белтъчини, 0,18 мг органични съединения, 0,71 мг разнообразни мазнини и 0,45 мг натриев хлорид. Тъй като в слюнката има и бактерии, целуващите се си споделят и тях, успявайки да си предадат от 10 милиона до милиард микроорганизми. За съпоставяне: по време на ръкостискането хората си раздават близо 124 милиона бактерии и вируси, като огромна част от тях не са рискови. Обаче с целувка може да се пренесат безчет болести и заболявания, измежду които са туберкулозни микобактерии, патогенни стрептококи, херпеси и вируси.

Хубаво е да имаме поради, че устните ни са 100 до 200 пъти са по-чувствителни от върха на пръстите. Когато се целуваме, се следи освобождение на ендорфини и допамин в централната нервна система, което от своя страна може да докара до учестено сърцетуптене и повишение на кръвното налягане. Увеличеното слюноотделяне оказва помощ на зъбите да се предпазят от кариеси, настояват на собствен ред стоматолози.

Съществува доктрина, че измежду качествата, съгласно които дамите избират колегата си, е и умеенето му да се целува. Резултатите от проучване, оповестено през 2013 година от екипа на учени, ръководени от Рафаел Влодарски, сочат, че представителките на нежния пол по-често обръщат внимание на метода, по който показват положителните си усеща към тях господата. За мъжете обаче качеството на целувката не е определящо за по-нататъшните връзки.

Все отново изразяването на обвързаност посредством допиране с устни е от огромно значение за всички. Съпругът, който всяка заран целува половинката си, живее с 5 години повече от оня, който съзнателно или несъзнателно не го прави. Освен това такива хора са и по-успешни в професионално и финансово отношение. Което е още един мотив по-често да показваме възприятията един към различен по този невербален, само че действителен метод.

Запомня се по-добре от секса

Повечето хора помнят първата си целувка по-добре от дебюта в секса. Изследването на екип от Университета Бътлър в щата Индиана удостоверява това мнение. Участниците в изследването са били помолени да споделят спомените си за значим житейски опит. Оказало се, че точно усещането от първата целувка засенчва всички останали прекарвания.

В продължение на две години и половина изтъкнати невропсихолози вършат любопитен опит с влюбени двойки. Наблюдавайки ги, виждат, че, до момента в който се целуват, две трети от тях избират да накланят главите надясно. Сигурно на специалистите ще е належащо още най-малко толкоз време, с цел да изяснят повода на този феномен.

Най-дългата целувка не прекъсва 58 часа, 35 минути и 58 секунди. Рекордьорите Екачай и Лаксана Тиранарат от Тайланд даже са вписани в Книгата на Гинес. Постижението им отпреди 5 години и до през днешния ден не е усъвършенствано. Ако има с кого и решите да се пробвате в " дисциплината " - триумф!

Тематични песни за ценители

Kiss Of Fire - Луис Армстронг.

Kiss me quick - Елвис Пресли.

Kiss - Том Джоунс или Принс.

Kiss From A Rose - Сийл.

First Kiss - Kid Rock.

Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me - U2

Всички шлагери на група Kiss.

Could I Have Kiss Forever - Уитни Хюстън/Енрике Иглесиас.

I Kissed a Girl - Кати Пери.

Kiss Me - Ед Ширън, Аврил Лавин.

Kiss my eyes - Боб Синклер.

Kiss The Sky - Джейсън Деруло.

Kiss You All Over - No Mercy.

One Kiss - Калвин Харис & Дуа Липа.

This Kiss - Фейт Хил.

Last Kiss - Ищар.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР