Светослав Велков е един от собствениците и управителите на туристическата

...
Светослав Велков е един от собствениците и управителите на туристическата
Коментари Харесай

Светослав Велков: Екскурзиите с кауза обединяват всякакви възрасти и професии

Светослав Велков е един от притежателите и шефовете на туристическата организация " Травентурия ", която от години провежда самодейността " " до места от голяма важност за опазването на природата за обучение и подкрепяне на природозащитата. Определя себе си като " Родител, природолюбител, странник " . През интервалите на ограничавания за пътешестване поради пандемията от COVID-19 самодейността поддържа природозащитата и с онлайн презентации, при които се дава опция за дарения за природозащитна идея - г са в поддръжка на опръстенителния лагер за птици край Дуранкулак (провеждан трета поредна година, ), за ръководството на отпадъците и едва посещаваните места в Родопите.

Налага ли се да вършиме взаимни отстъпки сред потребността от облага и природосъобразния темперамент на туристическите ви услуги?

- Екскурзиите с идея изповядват една от полезностите, заложени в задачата на компанията, а точно запазване на околната среда. Затова не гледаме на тези турове като средство за спомагателна облага, а като на публично значима идея.

Какъв дял от приходите на компанията са от просветителни и природозащитни действия? Има ли късмет той да нарасне или постоянно ще бъде ваш непринуден принос към идеята на природозащитата?

- Съвсем дребен дял от приходите ни се образуват от сходни действия. Водещ при тези турове е идеализмът и комерсиалното е на назад във времето. Надяваме се в бъдеще от ден на ден хора да избират тези форми на туризъм.

Какви са потребителите на " Екскурзия с идея "?

- Природолюбителите, които пътуват с нас са доста разнообразни като възраст, специалност и даже като финансови благоприятни условия. На вечеря, по време на " Екскурзия с идея ", на една маса може да са седнали програмист на междинна възраст, студент, професионален фотограф и пенсиониран счетоводител. Любовта и ползата към природата е силата, която ги притегля и ги прави една общественост.

Дори да не са се познавали преди тура, доста постоянно те бързо стават другари и стартират да пътуват и опознават биоразнообразието на България дружно - без организация от страна на " Травентурия ". Това в действителност е един от значимите съгласно мен приноси на екскурзиите с идея.

Доколко хората са подготвени да платят по-скъпо за по-природосъобразни туристически услуги?

- На българския пазар се оферират, въпреки и малко, бутикови турове с просветителна и естествена устременост. Предназначението на нашите екскурзии обаче е да повлияят на повече хора да мислят за природата като национално и международно благосъстояние. Това ни възпира да ги трансформираме в скъпи туристически услуги, които могат да си разрешат малко на брой.


© Травентурия

" Екскурзия с идея " за наблюдаване на птици, проведена от " Травентурия " през 2016г.

Кои са главните ползи на феновете на " Екскурзия с идея "?

- Естествено, сплотяващото е ползата към природата, само че най-вече са туристите, които обичат на следят, снимат и учат държанието на дивите птици.

Над 420 са записаните типове птици на територията на страната ни, като някои от тях са международно застрашени и доста редки. Броят на феновете орнитолози и фотографи на дива природа стремително се усилва през последните години.

Кои са най-посещаваните дестинации и какви са идеите, свързани с тези места?

- Винаги сме се стремили стратегиите на екскурзиите да са оптимално наситени откъм прекарвания и по опция част от средствата да остават в стопанската система на посещаваната дестинация.

В България на изключително огромен интерес се радват Източни Родопи - и по-специално региона към град Маждарово, бургаските влажни зони, през които минава миграционния път на птиците " Via Pontica " и Кресненското дефиле в комбиниране с естествен парк " Беласица ".

Тази година в огромен шлагер се трансформира екскурзията до остров Персин и Никополското плато. Част от приходите от " Екскурзиите с идея " даряваме на български природозащитни неправителствени организации и институции. Най-често финансово подкрепяме дейностите на студентски клуб " СКОРЕЦ " към Биологическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Кои са новите " Екскурзии с идея ", които бихте желали да визиите в бъдеще?

- Северозападна България е мощно подценена от българи и чужденци като регион за пътешествия. В голяма степен такова е ситуацията и по цялото наше крайбрежие на река Дунав, а капацитет има, изключително като се направи параленост с горното течение на реката.

Имаме набелязани и някои съответни дестинации в Гърция и Сърбия, само че рецесията обвързвана с пандемията, ни кара да сме спестовни в фантазиите си.

Съвместим ли е мейнстрийм туризмът с учебен и природозащитен?

- Има способи, само че като цяло е мъчно. Нагласите на всеобщия екскурзиант са по-скоро да се забавлява и почива по напълно различен метод. Колко са пешеходните турове за проучване на природата на Странджа, ориентирани към летовниците по нашето Черноморие? Отговорът е индикативен.

Каква би трябвало да е държавната политика за туризма в тази сфера?

- Това е доста дълга тематика, само че е безспорен факт, че фокусът на маркетинга, провеждан от Министерството на туризма през последните години, непроменяемо е бил към всеобщия летен и зимния ски туризъм. На хартия и в медиите доста се приказва по какъв начин различният туризъм е приоритет и е изключителна опция за развиване на изостанали в икономическо отношение дребни общини. На процедура всичко това не се случва и казаното звучи като противен цинизъм.

По-осъзнати ли са хората след пандемията за потребността от време измежду непокътнатата природа?

- За страдание пандемията към момента не е завършила и продължава да слага туризма в страната ни пред нови провокации. Световна наклонност е хората да търсят повече контакт с природата и да желаят да поставят на трапезата си здравословна храна. Ефектът от ковид ускори този тренд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР